Počeo je Food Truck Festival, provjerili smo što se fino jede i kakve su cijene

Foto: Karlo Klasić/Index

POČEO je najslavniji food festival uz zagrebačko more - Food Truck Festival počeo je jučer, 31. svibnja, i trajat će do 18. lipnja. Održava se na otvorenom, uz mnogima dobro poznati klub Aquarius. Tijekom tjedna traje od 16 sati do ponoći, dok se vikendom program produžuje do 1 sat iza ponoći, a da biste već sad znali što prvo od hrane želite probati, mi smo kušali što se nudi i u nastavku vam donosimo slasne opise slanih i slatkih čudesa s trenutno najpoželjnijih kamiona u gradu.

Smash bar

Iako nam već neko vrijeme poznanici govore da moramo otići do Smash bara u zagrebački kvart Špansko i probati njihove burgere, nikako da završimo tamo. Srećom, konačno smo se našli, i to na Food Truck Festivalu. Ove burgere odlikuje, kako i samo ime kaže, "smashed" (eng. stisnuta) pljeskavica koja je vrlo tanka i na rubovima pomalo hrskava.

Probali smo Purple burger (9.70 eura) i moramo odmah reći da svi koji očekuju curenje umaka i sokova iz mesa po prstima mogu zaobići Smash bar - ovo su burgeri koji su, što se toga tiče, više suhi, no u okusu i teksturi nam nije nedostajalo ničega.

Pecivo nas je lijepo iznenadilo (riječ je o Kroštulinim brioš pecivima) jer je slatkasto i ugodno maslačasto. Svakako je ovo jedan burger koji se jede dosta uredno. Porcija prženih krumpirića ovdje košta 3.50 eura.

Od burgera, u ponudi su još i Smoked za 9.50 eura (brioš pecivo, dva juneća kosana odreska, panceta, iceberg salata, dimljeni sir, smoked mayo umak), Jalapeno za 9.30 eura (brioš pecivo, dva juneća kosana odreska, kisele jalapeno papričice, iceberg salata, cheddar sir, sriracha mayo umak) i Cheese Lover za 9.50 eura (brioš pecivo, dva juneća kosana odreska, kiseli krastavci, iceberg salata, cheddar sir, smash umak).

Dubrava Food Makers

Ekipa iz Dubrave stigla je na Jarun, a sa sobom je donijela Pulled Veal East Side za 8 eura (grilana lizika, trgana teletina, iceberg salata, rajčica, žuta rajčica, ukiseljeni luk, umak od lager piva i kečapa), Turkey Strips za 8 eura (grilana lizika, grilana pureća prsa, iceberg salata, coleslaw salata, prženi špek, crispy luk, umak od senfa, meda i jabučnog octa), Dubrava Bacon Dog za 6 eura (grilana lizika, debrecinka, zelena salata, rajčica, kiseli krastavci, prženi špek, crispy luk, bastard umak) i Regular Hot Dog za 3 eura (grilana lizika, pureća hrenovka, umak po želji). Nude i veganski burger s Planet of plants pljeskavicom za 7 eura.

Probali smo Pulled Veal East Side koji je jedan vrlo izdašan sendvič s komadima trgane teletine, cherry rajčicama, ukiseljenim lukom i blagim umakom. Sve skupa je prilično svježe. Pecivo je klasično bijelo pa će se svidjeti svima koji ne preferiraju slatkasta, masnija tijesta (poput brioša).

Ono što je svakako plus na ovom food trucku je obični hot dog na meniju koji košta 3 eura i dokaz je kako ne mora sve na food festivalima biti strahovito skupo ili komplicirano, a ono što do 18. lipnja (to jest već večeras, da se ne lažemo) još želimo probati kod njih je Dubrava Bacon Dog s debrecinkom koji zvuči i više no zanimljivo.

BBQ Hot Yard

Došli smo do našeg favorita među jelima, a to je yakitori, odnosno japanski ražnjić. Ekipa iz BBQ Hot Yarda totalno se razuzdala i napravila varijantu s piletinom i pilećim iznutricama, a moramo vam priznati kako pileće iznutrice nikad nisu bile boljeg okusa i izgleda.

Slasno, sočno, ne previše slano, nevjerojatno ukusno, a zapravo tako obično i logično - pileće meso, koža, srca i jetrica s grilla. U porciji za 7.90 eura dobiju se četiri ražnjića na salati od svježih krastavaca. Mirisom, okusom i teksturom nas je ovo jelo baš oborilo s nogu (koliko god otrcano ta fraza zvučala).

Ako niste fan pilećih iznutrica, na meniju od jela inspiriranih Azijom imaju još i Kimchi Kard-asian Burger s junetinom u brioš pecivu, kimchijem, hishio majonezom, cheddarom i korijanderom za 8.50 eura te Kimchi pržene krumpiriće s hishio majonezom za 3.90 eura.

Iz njihove stalne ponude tu su Smoky Texas Burger (junetina, brioš pecivo, BBQ umak, špek, luk, cheddar) za 8.30 eura, Pulled Pork Sandwich (12 sati dimljena svinjska lopatica, brioš hot dog pecivo, BBQ umak, coleslaw salata) za 8.20 eura i Steakhouse prženi krumpirići s BBQ umakom za 3.90 eura.

Ferdinand knedle

Popularni srpski brend knedli koji smo davno upoznali u Beogradu i oduševili se, a onda ga rado dočekali i u Zagrebu našao je svoje mjesto i na ovom zagrebačkom festivalu, a nude, kao i inače - samo knedle, no u mali milijun okusa.

Cijena za knedlu je 2.50 eura, a mi smo se za šećer na kraju počastili jednom s punjenjem u kombinaciji marakuje i kupine koja nam je sjela kao naručena. Bez brige, nisu sve voćne i izborom će biti zadovoljni i oni koji ne mogu bez čokolade.

Ima još slatkog

Tko nije za knedle, može se zasladiti palačinkama koje vješto peku Palačinke.hr. Prazna palačinka ondje košta 1, a puna 1.30 eura (čokolada, Lino Lada, marmelada). Ako želite malo ozbiljnije punjenje, platit ćete 1.50 eura po palačinki, a opcije su maslac od kikirikija i džem, maslac od kikirikija i bijela Lino Lada, bijela Lino Lada i jagoda, bijela Lino Lada, keks i jagoda, čokolada, keks i višnja, bijela Lino Lada i Oreo keksi te Raffaello, Ferrero i Kinder Bueno.

Slatkog ima i na trenutno vrlo traženom Pri Suncu koji nudi mliječne okuse sladoleda bez glutena, uključujući pistaciju, badem s medom, lješnjak, baileys, čokoladu, vaniliju i tiramisu, kao i sorbete koji ne sadrže gluten, pogodni su i za vegane, a dolaze u četiri okusa - breskva, jagoda, mango i šumsko voće. Cijene su između 2 i 2.50 eura.

Nadamo se da će vrijeme do 18. lipnja biti suho jer je atmosfera baš kul i ne želimo da kiša išta pokvari. Ako želite znati više o glazbenom programu, naći ćete te informacije na ovom linku, a sve cjenike, kako za hranu tako i za piće, možete naći u galeriji ispod naslovne fotografije članka.

Pročitajte više