Ponovo je otvoren kultni lokal koji okuplja ljubitelje fantasyja i finog piva

Foto: Hana Kajari/Index

NA ZAGREBAČKOJ Opatovini, točnije na kućnom broju 49, svjetlo dana ponovo je ugledao kultni lokal Tolkien's House, pod novim vodstvom. Augustin Dovranić i Miroslav Šuvak odvojili su malo vremena i ispričali nam kako su došli u cijelu priču te što to gostima nudi novi Tolkien's koji je od onog starog zadržao jedino - ime.

Novi vlasnik Tolkien'sa Augustin Dovranić je svestrani Siščanin koji se osim ugostiteljstvom bavi i glazbom, a moglo bi se reći i kako je zagriženi ljubitelj fantasyja, pa mu je ova priča puno više od samog kafića.

Fantasy glazbenik u ugostiteljstvu

"Uh huh, kako bi drvo reklo u knjizi - široka je to priča, i dugačka prilično. Tolkien's House je dio mog odrastanja od osmog osnovne, i moja prva kupljena krigla. Danas ih imam raznih, stotinjak u kolekciji. Uopće, biti dijelom ljubitelja života i djela Tolkiena poseban je osjećaj, a voditi lokal posvećen njemu je životni cilj i izazov", objašnjava nam Augustin koji se uz sve ostalo bavi glazbom i godinama svira u bendu Bluzy Threesome.

U ugostiteljstvo se pak bacio davno. S prijateljima je 2010. godine u Sisku otvorio Voodoo bar koji je preživio i ludnicu koronavirusa. Ipak, ova zagrebačka priča je nešto drukčija.

Miro i Augustin (Foto: Ivan Kovačević)

"Tolkien's House u Zagrebu je nekakvo maleno ostvarenje snova koje bez savjeta Mire iz Nove Runde ne bih uspio ispuniti. Mirin drajv za poslom i način razmišljanja, kako poslovno tako i privatno, poseban su doživljaj. To znaju ljudi koji ga poznaju osobno", kaže Augustin o svom kolegi Miroslavu Šuvaku, suvlasniku craft pivovare Nova Runda iz Zaboka.

"Miro živi pivo, kao što ja živim rokenrol i ugostiteljstvo, nekako slično smo povezani i pasionirani ljubitelji onoga čemu pripadamo, pa se tako i nadopunjujemo. On je više pragmatičan i staložen, dok ja letim i improviziram stalno nešto, ovako ili onako. Kao spoj hobita i vilenjaka, jedni su čvrsto na zemlji, a drugi uvijek za šalu i zezanje. Jedno bez drugog ne ide, zar ne?", kaže nam Augustin kroz šalu.

Zanimalo nas je tko je zadužen za izbor piva

Ponuda piva u Tolkien’s Houseu prepuštena je Miri jer on je beer guy, zna stilove, zna kako učiniti ponudu raznovrsnom i zabavnom, deset godina stvara brand Nove Runde i kroz njegove ruke prošli su mnogi stilovi, kao i kolaboracije s kolegama s raznih strana svijeta.

"Kontakti i poštovanje koje je stekao s partnerom Markom (Marko Filipin, suvlasnik Nove Runde, op.a.) kroz godine golem su zalog za budućnost, najbolje je da njega pitate kako on to sve vidi. Mi izvana se samo možemo diviti količini ljubavi koju njih dvojca ulažu u posao koji rade", kaže nam Augustin upirući na Miru.

"Složili smo pivsku ponudu da svaki stil bude pokriven - njemački, češki i belgijski pivski stilovi su svi prisutni, a fokus je stavljen na točeno pivo. Napravljena je hladna komora i šest pipa je stalno u funkciji. Pivo se toči na dušik, što osigurava posebni doživljaj", objasnio nam je Miro, koji je oduvijek htio imati pivnicu u centru grada.

Na tri pipe su stavljeni dobro znani temeljni stilovi Nove Runde APA, C4 i Angry Moose, dok će na četvrtoj pipi uvijek biti neki novi specijal Nove Runde, kakvih će uvijek biti jer ih nerijetko izbacuju. Na ostale dvije pipe će se vrtjeti specijali ostalih hrvatskih craft pivovara - Zmajske, Gardena, Mlinarice i ostalih.

Hobiti, pivo i uvijek Nova Runda

Inače, Nova Runda je u lipnju ove godine uspješno proslavila 10 godina rada, što su 15. srpnja obilježili velikom feštom u svojoj pivovari u Zaboku pod nazivom Nova Runda Beer Bash.

"Super je bilo vidjeti toliko ekipe koja je došla s nama uživati u dobroj svirci i dobrom pivu. Uvijek volim reći da nakon ovih 10 godina nismo više startup i poseban je osjećaj biti dio craft scene od njenih početaka. Zagreb ima sad dosta lokacija s dobrom pivskom ponudom i svatko može pronaći pivo za svoj ukus. Mi ćemo, naravno, iskoristiti iduću dekadu da još više eksperimentiramo s pivskim stilovima, a stavit ćemo i poseban fokus na naš tap-room u Zaboku", govori nam Miro.

Na otvorenju Tolkien's Housea su predstavili i novo pivo koje se zove Green Machine, po pjesmi Kyussa, a možemo ga svrstati u stil American IPA, i to hazy.

Pivo je mutno, gorko i fino zahmeljeno, a njime najavljuju i stoner rock koncerte koji će obilježiti listopad u Zagrebu, govori nam Miro. Stoner October je prožet dobrim svirkama pa goste u listopadu u Tolkien's Houseu očekuju Villagers of Ioninna city, Unida i Naxatras, dodaje.

Gostima žele pružiti osjećaj doma

Što se tiče planova o onome što žele ponuditi gostima, prvenstveno je to osjećaj doma. 

"Male ruke pokreću svijet dok su oči velikih uprte negdje drugdje, kako bi Gandalf rekao. Odrastanje uz najljubljenijeg pisca mojeg djetinjstva i mladosti učinilo me ovakvim tipom kakav sam danas, kako spreman za zezanciju tako i za ozbiljan posao, a Tolkien's House je mjesto s velikom poviješću koje zaslužuje da bude ucrtano na mapi mjesta koja su posebna pričom, ponudom i atmosferom. Dati ljudima osjećaj da su doma čak i kad nisu, postaviti ugostiteljstvo na poziciju kojoj pripada - ugostiti ljude prije svega, to je poseban osjećaj", zaključuje Augustin.

"Roaring fires, malt beer... Now master elf, you will see the famous hospitality of dwarves..."

Pročitajte više