Pričali smo s profesoricom engleskog koja se bavi izradom posuđa od keramike

Foto: FB/Vera Art

ŠARENO keramičko posuđe uvijek je lijep dodatak svakom stolu i svakoj kuhinji - od oslikanih etažera za kolače do tanjurića s raznim motivima. Upravo takvo posuđe radi 49-godišnja Vera Krpan koja stoji iza Instagram profila Vera Art na kojemu iz dana u dan objavljuje svoje rukotvorine, ali i videe u kojima svojim pratiteljima pokazuje kako izgleda proces izrade predmeta od gline.

Vera se već godinama iz hobija bavi keramikom. Rođena je i odrasla u Zagrebu, a već 17 godina s obitelji živi u Molvicama kraj Samobora. Tamo radi u osnovnoj školi kao profesorica engleskog, a svoju ljubav prema keramici prenijela je i na svoje učenike.

"U školi već 15 godina vodim učeničku zadrugu i s učenicima također radim keramiku, djeca to jako vole", započinje Vera svoju priču i dodaje da je keramiku zadnjih godina pretvorila i u profesiju. Naime, prije dvije godine počela je raditi na pola radnog vremena u školi, baš kako bi si ostavila više vremena za keramiku.

Od keramike radi tanjure, zdjelice, etažere...

"Kako sam završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, umjetničko stvaralaštvo mi je cijeli život u rukama. Čak i kada sam radila poslove koji nisu bili vezani za umjetnost, uvijek bih u njih utkala određenu dozu kreativnosti", kaže Vera, koja od keramike radi svašta - od naušnica i tanjurića za nakit do posuda za spirale za komarce, no najviše radi upravo razne predmete i posuđe za kuhinju.

"Odlučila sam ne raditi šalice, iako su one dosta popularne, čini mi se da je tržište preplavljeno. Ja sam se bacila na tanjure, zdjelice i etažere. Osim toga, imam drugih predmeta za kuhinju, kao što su posude za maslac, posude za sol, podmetači za kuhaču, posudice za posluživanje snackova, žličice...", govori Vera.

I iako finalni proizvod izgleda lijepo nakon što ga se oslika, iza jednog takvog proizvoda od keramike krije se mukotrpan rad i više faza, jer je sama izrada predmeta od keramike, kaže nam Vera, dugotrajna. Objasnila nam je i kako to ide, ali i zašto za izradu predmeta od keramike treba imati puno strpljenja.

Izrada keramike traje do nekoliko tjedana

"Prvo je glinu potrebno dobro mijesiti kako bi masa bila bez mjehurića. Glina se zatim oblikuje, a onda se suši najmanje 7 do 10 dana. Glina se ne smije prebrzo sušiti jer može ispucati, a ja ju sušim u podrumu gdje mi je temperatura idealna. Nakon sušenja ide manje uređivanje nekih nepravilnosti i onda bojanje", kaže Vera, kojoj najviše vremena ode upravo na bojanje i oslikavanje jer obožava oslikavati keramiku.

Predmet zatim ide na prvo pečenje, a od paljenja do kompletnog hlađenja peći prođe oko 36 sati. Nakon toga se predmet glazira (to je, objašnjava nam Vera, onaj premaz koji keramici daje staklasti efekt) i onda se ponovo peče, pa cijeli postupak može potrajati i do nekoliko tjedana.

"S obzirom na to da je to materijal koji je sklon pucanju, do samog kraja niste sigurni kako će ispasti. Nekada mi se zna dogoditi da u zadnjem pečenju nešto pukne jer je možda u glini ostao neki mjehurić, tako da je zadnje otvaranje peći najuzbudljivije. Kada radim neke predmete koji su mi jako dragi i kod kojih sam se baš potrudila, znam moliti muža da bude uz mene dok otvaram jer sam nervozna", priznaje Vera.

Vera odnedavno radi i na lončarskom kolu, na kojemu se i dalje uči, a kako izgleda proces izrade zdjelice na lončarskom kolu pokazala je u jednom videu koji je objavila na svom Instagram profilu. Sve započinje miješenjem gline, a glinu zatim stavlja na kolo i oblikuje ju u zdjelice.

Planira kolekciju posvećenu hrvatskim gradovima

Svoje proizvode prodaje online, no kaže da joj to nije najdraže, jer je slanje keramike vrlo zahtjevno i uključuje dobru pripremu, a pakiranje ponekad može biti i skupo jer se moraju koristiti kvalitetne kutije i dobre ispune.

No, njezine je proizvode moguće naći i u nekim suvenirnicama u Samoboru, a posjećuje i sajmove za male proizvođače pa svoje rukotvorine prodaje i tamo. A uskoro planira i neke nove stvari.

"Sada pripremam neke predmete inspirirane Hrvatskom. S jedne strane planiram cvjetnu kolekciju, s druge strane planiram pokriti određene hrvatske gradove. Jako mi je popularna bila serija tanjura i ostalih predmeta s gradićima i selima i sad ih namjeravam pretvoriti u tematske gradove i sela. Naravno da će tu moj Samobor biti na prvom mjestu", zaključuje Vera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.