Probali smo 14 kupovnih ajvara. Ima nekih koji su pravo čudo, a ima i katastrofa

Foto: Luka Šangulin/Index

VEĆ dugo želimo isprobati sve kupovne ajvare da vidimo gdje smo s tim, ali nikako da dođe taj dan. Eh, sad kad je malo zahladilo i za doručak se više ne jedu zobene s borovnicama, već kuhane kobasice, na red je došao i naš voljeni ajvar. Kupili smo sve dostupne po trgovinama i isprobali.

Nema do domaćeg - znamo, ali svi oni koji nemaju vremena, kuhinju pogodnu za kuhanje ajvara koja može izdržati ribanje plafona od komadića paprike i prostor za držanje svih tih staklenki jednom kad se napune - osuđeni su na kupovni.

U ovom okršaju sude Ana i Igor

Ocjenjivački žiri čine naši novinari Ana Korenić i Igor Sarnavka. Ana voli ajvar toliko da obavezno jednu teglicu drži na noćnom ormariću, a uz ćevape nikad ne bi prednost dala kajmaku ako je u igri i ajvar. Kuhala ga je još kao srednjoškolka i tvrdi kako je to najbolji umak/namaz/jelo na žlicu na svijetu.

Igor je ljubitelj ajvara od najranije mladosti i često se vodi principom "što ljuće - to bolje". Ipak, radi ostalih ukućana koristi i onaj blagi, koji često stavlja u variva kao tajni sastojak. U trenucima krize maže ga na prepečeni kruh.

Idemo sad na ocjenjivanje

Svi ajvari koje smo kupili su blagi jer ne vole svi ljutinu, pa ćemo one koji žare grlo ostaviti za drugi put. Imamo i jednu lošu vijest - Vitaminku nismo nigdje našli. U nastavku su naši dojmovi pa škicnite koji nam se svidio i koji bismo kupili opet, a koji ne dolazi u obzir, pa i da je zadnji na svijetu. Isprobavali smo ih na slijepo i na kraju kad smo otkrili koji je bio koji, neki su nas baš neugodno iznenadili.

14. Plodine ajvar (Plodine, 360 g, 14.99 kn) 1⭐

Ana (1/5)
Tamnije boje od prosjeka i miris koji je malo neuobičajen - opisala bih ga kao da je ajvar rađen od prezrelih rog paprika, onih koje su na mjestima bile već prilično mekane. Na prvi pogled izgleda masno, a zapravo na jeziku nije. Dosta je gorak i ta se gorčina zadržava, pa se zapravo ništa drugo i ne osjeti. Definitivno ne od mene.

Igor (1/5)
Ne izgleda baš lijepo na tanjuru. Tekstura je vodenasta, a na prvu je i okus prilično vodenast, ali se kasnije osjeti blagi okus dima i malo gorčine. Podsjeća me na razvodnjeni kečap u kojem plivaju komadi nekog nedefiniranog povrća.

13. Doora ajvar (Plodine, 350 g, 17.99 kn) 1⭐

Ana (1/5)
Miris je baš odbojan, po paljevini. Okus ništa bolji, gorak i tup. Ne bih ga kupila ni poželjela ponovno jesti.

Igor (1/5)
Nema baš privlačan miris. Okusom me na prvu uopće ne podsjeća na ajvar. Dosta je kiseo, ali ne način koji mi se sviđa. Tekstura je isto neprivlačna.

12. Ajvar (Konzum, 680 g, 13.49 kn) 1.5⭐

Ana (1/5)
Izgleda kao pire, skroz je rijedak, a miris je pomalo neugodan, nema nimalo kiseline ni paprikastog šmeka. Neugodno gorak na prvu, a nakon jedne sekunde se gubi baš svaki okus.

Igor (2/5)
Nije loše konzistencije, tekstura je kremasta, ali okusom me na prvu podsjetio na kašicu od mrkve. Lagano je bljutav i ne mogu reći da mi se sviđa.

11. Sunny nature ajvar (Eurospin, 360 g, 10.99 kn) 1.5⭐

Ana (1/5)
Lagano neugodan miris, prilično gust, a boja se ne razlikuje od ostalih - jednako je vibrantno narančasta. Neukusan je, osjeti se samo kiselost, ali ni to nije pretjerano. Ne bih si ga poželjela.

Igor (2/5)
Prilično je gust i dobro izgleda, ali ima čudan miris koji ne podsjeća ni na papriku ni na patlidžan. Na prvu mi je sladak, zatim osjetim dim i zemljane okuse pa na kraju pečenu papriku. Ne mogu reći da mi se sviđa. Malo je bljutav i ne bih ga preporučio.

10. Zvijezda ajvar (Plodine, 350 g, 15.99 kn) 1.5⭐

Ana (1/5)
Izgleda kao malo gušća šalša. Ni u mirisu ni okusu se ne osjete paprike, a okus je i prilično zagoren, najviše od svih isprobanih.

Igor (2/5)
Miris je nekako neutralan, ne osjeti se paprika. Ne izgleda baš privlačno. Gnjecav je i prilično kiseo, možda na trenutke osjetim dim i pečenu papriku, ali okusi su blagi i prigušeni. Nije baš neka sreća.

9. Kania ajvar (Lidl, 350 g, 12.99 kn) 2⭐

Ana (2/5)
Najsvjetliji od svih, ima dosta zelenih komadića u sebi i mrvicu je rjeđi od prosjeka. Miris je prilično neloš. Ima dosta tvrdih komadića, pretpostavljam kora povrća, koje nisu baš neko veselje u ustima.

Igor (2/5)
Ovaj je najsvjetlije boje od svih koje imamo na stolu. Dobre je guste konzistencije i općenito dobro izgleda, ali nema privlačan miris. Nije osobito ukusan i ima baš dosta kožica od paprike koje zapinju među zubima.

8. S Budget ajvar (Spar, 680 g, 15.99 kn) 2.5⭐

Ana (2/5)
Miris ništa posebno, a tekstura relativno ok. Nije skroz kao pire, ima komadića paprike. Srednje je gustoće. Okus je ok, s obzirom na cijenu i gramažu, nije toliko loš. Prošao bi uz neke masne ćevape.

Igor (3/5)
Lijepo izgleda, ne čini se vodenast.  Nije loš, ali mi je malo presladak.

7. Dida Boža ajvar (Kaufland, 300 g, 19.11 kn) 3⭐

Ana (3/5)
U mirisu se ne ističu paprike, ali je ugodan. Okus je gorkast, a sam ajvar dosta gust. Mrvicu mi je čak i ljutkast, a iako su mi osjećaji podvojeni, mislim da ga ne bih kupila.

Igor (3/5)
Miris je ugodan, ali ne znam prepoznati što točno osjetim. Ajvar lijepo izgleda, a tekstura mu je izuzetna ugodna. Okus me na prvu malo zbunio, kao da sam probao toć od buzare, a ne ajvar. Ne mogu reći da mi se ne sviđa, ima nekih zanimljivih okusa unutra, ali možda nisu baš najbolje zaokruženi u cjelinu.

6. K Classic ajvar (Kaufland, 350 g, 7.75 kn) 3⭐

Ana (3/5)
Prilično tekuć, miris je čak relativno paprikast. Sam ajvar nije previše loš, samo što se u tom miksu okusa ne osjeti ništa posebno, a voljela bih da se ipak osjeti ta rog paprika koja je glavni sastojak ajvara.

Igor (3/5)
Dosta je rijedak, a i tekstura mu je vodenasta. Definitivno osjetim papriku, na prvu mi je malo presladak, ali onda dođu i drugi okusi. Ukupni dojam je solidan, bolji je nego što izgleda.

5. K Plus ajvar (Konzum, 680 g, 19.49 kn) 3⭐

Ana (3/5)
Miris nije loš. Slatkast je i osjeti se paprika. Gustoća je srednja, a ima i komadića, što je lijepo vidjeti, pa ne izgleda kao pasirani paradajz. Na prvi zalogaj masnjikav, ali nije zapravo loš jer nema neke neugodne gorčine.

S obzirom na tu masnjikavost, okusu mi po sjećanju malo baca na Vitaminkin ajvar koji nismo našli u trgovinama za ovo testiranje, ali njega sam zadnji put jela davno pa ne znam kakav je sad točno.

Igor (3/5)
Ugodan miris. Čak mi je malo ljutkast već na početku. Sviđa mi se tekstura i općenito mi je dobar ovaj ajvar. 

4. Podravka ajvar (Spar, 350 g, 13.99 kn) 3.5⭐

Ana (4/5)
Miris je paprikast, a gustoća srednja - ne razlijeva se po tanjuru. Okus je ok, kiselkast i paprikast.

Igor (3/5)
Ima neutralan miris. Možda je malo pregnjecave teksture, ali mi se općenito sviđa. Kiseo je na ugodan način.

3. Bakina tajna ajvar (Spar, 300 g, 35.99 kn) 4⭐

Ana (4/5)
Miris mi je na prvu neobičan, a na drugu mi je to miris pečenih rog paprika na šporetu na drva, koje dobiju one crno-zagorene dijelove koji se kasnije, kad se paprike napare, ljušte na dodir.

Ovaj ajvar ima veće komadiće paprike, ali na kraju nisam sigurna je li ovo ajvar za mene. S obzirom na to da nisam prevelika ljubiteljica dimljenog, mislim da ga ne bih kupila. Draže mi je nešto više osvježavajuće.

Igor (4/5)
Sviđa mi se miris, osjetim dim i pečenu papriku. Tekstura je možda malo vlaknasta, ali mi se dosta sviđa ovaj ajvar i skoro da je odličan.

2. Natureta ajvar (Plodine, 290 g, 21.99 kn) 4⭐

Ana (4/5)
Dovoljno je gust, ima miris po rog paprikama, ne razlijeva se po tanjuru i okus je dobar, mrvicu gorkast. Kupila bih ga i ugodno sam iznenađena.

Igor (4/5)
Vrlo ugodan miris, baš se osjeti rog paprika. Konzistencija je gusta, sviđaju mi se okusi i kiseli aftertaste.

1. Mama's ajvar (Spar, 550 g, 59.99 kn) 4.5⭐

Ana (5/5)
Jako je gust, ima dosta crnih komadića izgorene kore paprike koji se osjete u okusu. Unatoč tome mi nije toliko dimljenog okusa, što mi paše i zapravo je zadovoljavajuće ukusan jer se ništa ne ističe, sve ide glatko jedno uz drugo. Ne bih ga trošila kao umak uz šnicle ili ćevape nikako, ovaj mi se sviđa kao namaz za kruh.

Igor (4/5)
Izgleda privlačno i gusto. Lijepo je kremast i ima ugodan miris pečenog. Nije loš, rekao bih da nije ništa posebno, ali definitivno ga želim jesti još.

 

Pročitajte više