Sezona je rotkvica, tržnice su ih pune. Evo kako im produžiti rok i iskoristiti lišće

Foto: Ena Dragičević/Index

SIGURNI smo da je većina vas za Uskrs kupila barem vezicu rotkvica, a mi smo ih na zagrebačkom Kvatriću pronašli po 1.50 eura za dvije vezice. Rado ih jedemo i mimo Uskrsa, a posebno zbog toga što su osvježavajuće i hrskave, pa odlično odgovaraju raznim salatama, uz domaći sir i vrhnje, pa i brzo ukiseljene kao dodatak avokado tostu, sendvičima i burgerima.

Kao povrće su prilično izdržljive kad je riječ o stajanju u hladnjaku, no postoji par trikova zbog kojih će potrajati što duže, a imamo i savjete uz koje nećete baciti ni komadić - bilo samog ploda ili lišća.

Kako ih održati što dulje na životu

Raspakiravanje stvari s tržnice nekima je najuzbudljiviji dio dana (eto nas!), a nekima je gnjavaža. Ako ste u drugoj skupini, preporučit ćemo da ipak pregrmite ovaj dio i rotkvice ne ubacite u hladnjak zavezane elastičnom gumicom u najlonskoj vrećici u koju su vam ih zapakirali na štandu.

Općenito je držanje voća i povrća u plastičnim vrećicama prizivanje truljenja, pa ga držite ili u papirnatom škarniclu ili pak u posudama koje želite koristiti za čuvanje hrane u hladnjaku. Kod rotkvica će prvo propasti lišće, s obzirom na to da se radi o zeljastoj biljci s mekanim lišćem.

Upravo zato ga odmah odvojite, a crvene plodove operite od eventualne zemlje, pobrišite i spremite u hermetički zatvorenu posudu, pa vadite i sjeckajte po potrebi. A što s lišćem koje smo odvojili? Ni ne pomišljajte na kantu za smeće.

Što s lišćem?

Iako se lišće rotkvica najčešće baca, to je prava šteta. Još smo davno kod ekološke aktivistice Marine Matijević našli ideju kako ga iskoristiti - ona ga voli ukomponirati u salatu s ostalim povrćem, začinjenu dresingom po želji. Marina voli ovaj s jogurtom, a nama je ipak najdraži dobri stari vinaigrette.

@ja.bolji.gradjanin ❗️❗️#hrananijeotpad Najnovije što čujem je da ljudi dijelove koji se „ne jedu“ ostavljaju u trgovini, kao to je nejestivo, zašto to onda platiti… i ne ovo nije rekla kazala, meni je direktno rečeno… Sasvim mi je jasna inflacija, ali to ostavljanje lišća je na toliko nivoa bizarno… I ovaj put pozivam na još dodatno osvještavanje o otpadu od hrane, 1/3 sveukupno proizvedene hrane se baca… Garantiram vam ako samo poklonite malo pažnje u kućanstvu, vidjet ćete instantno da hranu manje bacate, ili idealno ne bacate uopće… . . . . . #recept #kuhanje #salata #jaboljigradjanin ♬ Sail - AWOLNATION

>> Marina Matijević nam je pojasnila koje vrećice od čaja idu u biootpad, a koje ne

Osim salate, ovo lišće možete iskoristiti i za pesto, kao i niz drugih sličnih namirnica (ako vam, primjerice, rikula uvene u hladnjaku, nikako je ne bacajte, već obavezno iskoristite za pesto).

Kako najjednostavnije pripremiti pesto? Ono što vam je neophodno je štapni mikser ili blender, a od sastojaka uvijek trebate imati pet glavnih komponenti. To su lišće, orašasti plodovi, ulje, češnjak i tvrdi sir.

Tako u ovom slučaju slobodno kombinirajte lišće rotkvica, bilo koje orašaste plodove - pinjole, orahe, čak i sjemenke suncokreta - maslinovo ulje, svježi sitno sjeckani češnjak i ribani tvrdi sir koji vam je pri ruci. Dakako, posolite i popaprite svoj domaći pesto po ukusu.

>> Ljuske jaja mogu se iskoristiti kao gnojivo za razne biljke, evo kako

>> Zero waste lekcija: Nemojte baciti iscijeđene polovice limuna, ovako ih iskoristite

Pročitajte više