Sourdough kruh više nije in, sada su svi ludi za ovom vrstom

Foto: Shutterstock

SOURDOUGH kruh posljednje je četiri godine bio pravi hit, počevši od karantene za vrijeme pandemije, kada su ovaj kruh gotovo svi pekli kod kuće. No, čini se da mu popularnost pada i da bi ga mogla zamijeniti jedna druga vrsta.

Brojni chefovi i pekari slažu se da bi sourdough kruh, ili kruh od kiselog tijesta, sada mogao zamijeniti kruh napravljen od drevnih žitarica poput pira i tefa. No što su zapravo drevne žitarice i po čemu je takav kruh bolji?

>> Znate li koja je razlika između običnog i sourdough kruha? Iznenadili biste se

Koje su žitarice "drevne žitarice"?

Ne postoji neka službena definicija drevnih žitarica, a riječ je zapravo o žitaricama koje su ostale nepromijenjene tisućama godina. One imaju manje pesticida od moderne pšenice, koja je nastala početkom 20. stoljeća, stoga ni ne čudi da su sve popularnije.

Jednozrna pšenica, emmer pšenica, pir i kamut smatraju se drevnim žitaricama u obitelji pšenice, a u drevne žitarice još spadaju i crni ječam, crvena i crna riža, plavi kukuruz, sirak, tef, proso, kvinoja, amaranth i heljda.

Te su žitarice nutritivno bogatije, a mnoga su istraživanja povezala konzumaciju drevnih žitarica s raznim dobrobitima za zdravlje, od nižeg rizika od srčanih bolesti i bolje kontrole šećera u krvi do poboljšane probave. 

Kako napraviti kruh od drevnih žitarica

Možda najpopularnija drevna žitarica je pir, a pirovo brašno dostupno je u mnogim trgovinama i možete ga koristiti za izradu kruha. Jedan recept za takav kruh, s detaljnim uputama kako se pravi, pronašli smo na TikToku, a za njegovu će vam pripremu biti potrebno vrlo malo sastojaka:

  • 800 g pirovog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 7 g soli
  • 470 ml tople vode
  • malo maslinovog ulja
@thewoodengypsy Spelt bread. This was so much fun!!!! #breadmaking #speltbread #ancientgrains ♬ original sound - LaLena’s Oil by thewoodengypsy

Za početak pomiješajte suhe sastojke, a zatim im dodajte toplu vodu pa sve dobro sjedinite. Smjesu ostavite u zdjeli, dodajte malo maslinovog ulja pa pokrijte i ostavite da odmori oko dva sata. Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva, zajedno s posudom u kojoj ćete peći kruh.

Dok se pećnica grije, tijesto stavite na pobrašnjenu površinu pa ga nekoliko puta preklopite izvana prema sredini, kao što je prikazano na videu. Na vrh stavite malo brašna i kruh zarežite nožem pa ga stavite u vruću posudu za pečenje i pecite oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, maknite poklopac i pecite još 5 do 10 minuta.
 

Pročitajte više