Stiglo je par novih piva, stvorene su za zimu

Foto: Varionica craft brewery/FB

DONOSIMO vam mali pregled novih piva.

1. Varionica: Festivus IPA

"Stiže nam polako kraj godine, a s njim i jedna nova IPA da se lakše ufuramo u blagdanski ugođaj", kažu iz Varionice.

Festivus je američka IPA s aromama kokosa i tropskog voća koja će vas sa svojih 6.5% alkohola i 50 IBU taman opustiti za obiteljsko druženje, ali ipak ne previše da ne napravite incident. Dostupan je samo u točenom obliku (ne bi bilo loše potražiti ga na ovim mjestima).

2. Zmajska: Paria Temptation RIS

Zmajska je napravila kolaboraciju sa Stivom Kahlinom iz Taman artizanskih čokolada.

Pri kuhanju je korištena selekcija zrna Criollo i Trinitario kakaa. Rastu u agrošumarskom sustavu i uzgajaju se zajedno s drugim voćem i drvećem na poluotoku prema kojem je pivo i dobilo ime - Paria u Venezueli, gdje su uvjeti iznimno vrući i neugodni za ljude, objašnjavaju tvorci ovog piva.

Kakao fermentira 6-7 dana u drvenim sanducima, a suši se kombinirano: otvoreno pod suncem i u zaklonu. Ručno je probran i očišćen, pečen vrlo kratko na niskim temperaturama i intenzivnog je čokoladnog okusa, niske kiselosti, sa slatkim orašastim i cvjetnim aromama.

Ovaj imperial stout naglašene je čokoladne arome, a okusi su zaokruženi sladnom karamelom. Punog je tijela i slatkog završetka, idealno za podijeliti s nekim i uživati na toplom. Ima 10.4% alkohola, dodaju.

Foto: Facebook/Zmajska pivovara

3. Medvedgrad: 29 Double NEIPA

Ovo su pivo u Medvedgradu skuhali za rođendan.

"Sretan nam 29. rođendan, posljednja godina koju započinjemo s brojem dva! Kako je i običaj, skuhali smo vama i sebi rođendansko pivo - prigodnog naziva 29. Double NEIPA s 8.3% alkohola i 42 IBU robusni je teškaš: vrlo jako pivo, sočna bomba tropsko-citrusnih okusa dobivenih od velike količine hmeljeva i specijalnog kvasca. Mutno je, žuto-zlatne boje, a ugodna gorčina i tropski voćni okusi potpuno sigurno neće vas ostaviti ravnodušnima", kažu iz pivovare.

4. Nova Runda: First Round Fight NEIPA

"Vrijeme je za novu suradnju! Naši dobri prijatelji iz Budimpešte iz First Craft Beer pridružili su nam se prije nekoliko tjedana kako bismo skuhali ovaj teškaš - First Round: Fight! Bojno polje je bilo spremno, a arena je bila ništa drugo nego pivovara, ispunjena opojnim mirisom ječma i kvasca. U lijevom kutu imali smo tim Rakau i Galaxy hmelj, au desnom kutu tim Motueka i Citra hmelj! Sve je bilo kontrolirano oštrim okom YCH 303 Trial Blend. Rezultat je 6.1% NEIPA s 15 IBU", opisuju svoje novo pivo iz ove zabočke craft pivovare.

5. Zmajska: Irish Dry Stout

Zmajska je predstavila i jedno blagdansko izdanje.

"Nitro Noir s kavom, super limitirano izdanje u svega preko nekoliko kegova. Čokoladne i kavaste note su naglašene dodatkom zrna kave blendova Costa Rica i Brazil. Naglašena espreso nota, pržena kava i blaga kiselkasta svježina. Must try", pišu.

Pročitajte više