Studenti napravili tjesteninu od starog kruha, oduševili i chefa Renéa Redzepija

Foto: Instagram/eatwasted

JEDNA od tri šnite kruha završi u smeću, a kako bi smanjili bacanje starog kruha i povećali njegovu iskoristivost, mladi studenti iz Danske pokrenuli su projekt izrade tjestenine od starog kruha.

Eat Wasted skupina je studenata koji su prvi na svijetu došli na ovu ideju, a za svaki kilogram prodane tjestenine oni jednu porciju doniraju potrebitima. Sve je krenulo još 2022. godine, a evo i kako.

Studenti došli do sjajne ideje

Priča je započela na Tehničkom sveučilištu u Danskoj, gdje je šest studentica i studenata smišljalo rješenje za jednu organizaciju koja osigurava obroke za socijalno ugrožene. Tu su oni došli na ideju da bi od doniranog kruha mogli raditi - tjesteninu.

Osmislili su recept za tjesteninu od 50 posto starog kruha, brašna i jaja, a cijeli proces itekako je dobro osmišljen - kruh se prvo provjerava na plijesan, a nakon što je tjestenina gotova, suši se i stavlja u hladnjaču, čime se produljuje njezin vijek trajanja.

Njihova tjestenina ima brojne prednosti - sadrži manje ugljikohidrata, ali i više proteina i masti od obične tjestenine, a prvo su ju predstavljali po studentskim domovima gdje su pripremali obroke.

Kuhali za jedan od najboljih svjetskih restorana, chef oduševljen

Sada su otišli korak dalje i svoj proizvod počeli predstavljati restoranima i chefovima, a zadnji restoran u kojemu su kuhali bio je Noma u Kopenhagenu, jedan od najboljih restorana svijeta.

Suvlasnik i chef René Redzepi odmah je pohvalio njihovu tjesteninu i rekao im da bi trebali otvoriti vlastiti restoran. Oduševljen je njihovom misijom i rekao je da je nevjerojatno to što su uspjeli napraviti od starog kruha.

Ovi marljivi studenti ne planiraju stati samo na ovome, a prije nekoliko dana otvorili su svoj studio u Milanu - u njemu će održavati radionice i učiti druge kako da naprave tjesteninu od kruha.

Pročitajte više