Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš

Foto: Shutterstock

PROIZVODNJA hrane ima značajan utjecaj na naš planet, posebice u smislu emisije ugljika, crpljenja vode i iskorištavanja zemlje. Neke namirnice imaju veći ugljični otisak od drugih i za njihovu je proizvodnju potrebno više vode, pa tako značajno utječu na okoliš, a evo i koje su to.

>> Pad popularnosti omiljene namirnice: Sve više ljudi odbacuje avokado, ovo je razlog

>> Losos je još jedna namirnica koju sve više ljudi odbacuje, evo i zašto

Namirnice koje su ugljični divovi

Na temelju mjerenja ekvivalenta ugljikova dioksida (CO2e) govedina je na prvom mjestu kao hrana s najvećim ugljičnim otiskom, emitirajući nevjerojatnih 99 kilograma ugljikova dioksida po kilogramu konačnog mesnog proizvoda.

Proizvodnja govedine je izuzetno resursno intenzivna, zahtijeva značajne resurse zemlje, vode i energije. Osim toga, krave tijekom svojih probavnih procesa proizvode metan, plin koji ima potencijal zagrijavanja 27 do 30 puta veći od CO2 u razdoblju od 100 godina.

Nakon govedine na popisu je tamna čokolada, iako ne baš blizu. Većina emisija tamne čokolade dolazi od promjena u iskorištavanju zemlje, kao što je krčenje šuma, što mijenja ravnotežu emisija stakleničkih plinova i smanjuje sposobnost Zemlje da apsorbira CO2.

Sve u svemu, podaci pokazuju da proizvodi životinjskog podrijetla općenito emitiraju više ugljikova dioksida nego hrana biljnog podrijetla - na trećem mjestu je janjetina, na četvrtom junetina, na petom kava, na šestom kozice, a na sedmom sir. U top 10 se nalaze još i riba, svinjetina i perad.

Korištenje vode u proizvodnji hrane

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) navodi da se više od dvije trećine svjetskih zaliha slatke vode koristi za proizvodnju hrane. Među prvih 10 namirnica koje troše najviše vode na svijetu 70 posto njih je životinjskog podrijetla, što naglašava da proizvodi životinjskog podrijetla ne samo da sadrže više ugljika već i troše više vode od biljnih proizvoda.

Na prvom je mjestu sir, na drugom orašasti plodovi, na trećem riba, na četvrtom kozice, a na petom junetina. Na popisu se još nalaze i riža, kikiriki, janjetina, svinjetina i govedina. Kikiriki, riža i orašasti plodovi (koji uključuju voće s tvrdom ljuskom poput lješnjaka, kestena i oraha) čine biljne izuzetke na ovom popisu.

Pročitajte više