Ovo su gradovi s najboljom hranom na svijetu. Jedan nam je u susjedstvu

Editorial credit: Lestertair / Shutterstock.com

GASTRONOMIJA i isprobavanje lokalne kuhinje važan je dio svakog putovanja, a zemlju ili grad u kojima se nalazite najbolje ćete upoznati tako da obiđete barove, restorane i pekarnice, prošećete lokalnim tržnicama i probate ono što lokalci najviše vole jesti.

Koju god destinaciju odabrali za svoje sljedeće putovanje, teško ćete ostati gladni, no ako baš želite posjetiti neki grad koji je poznat po finoj hrani, posjetite jedan od ovih s popisa koji su složili putnici i gastro entuzijasti s portala Food & Wine. Ovo je njihov top 10.

>> Top 11: Ovo su najskuplji restorani na svijetu

10. Madrid, Španjolska

Na desetom mjestu liste nalazi se Madrid, u kojem nikako ne smijete zaobići tržnicu San Miguel, na kojoj možete kušati svježu lokalnu hranu i delicije. Osim toga, cijeli glavni grad Španjolske može se pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španjolska tortilja i churros s čokoladom.

9. Osaka, Japan

Na devetom je mjestu Osaka, treći po veličini grad u Japanu, a neka tradicionalna japanska jela kao što su takoyaki (kuglice od hobotnice), okonomiyaki (slane palačinke), kushikatsu (prženo meso i povrće na ražnjićima) i yakitori (ražnjići pečeni na vatri od drvenog ugljena) ovdje se mora probati.

8. Kopenhagen, Danska

Gastronomska scena u glavnom gradu Danske procvala je zahvaljujući restoranu Noma, kažu, no iako se ovaj restoran s Michelinovom zvjezdicom zatvara, na sceni ostaju drugi otmjeni restorani koji nastavljaju privlačiti goste, kao što su Kadeau, Vækst i Alchemist.

Osim toga, u Kopenhagenu ne smijete zaobići ni gradsku tržnicu, a ovdje se mora probati njihov poznati hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remoulade umakom i kiselim krastavcima.

7. Singapur

Na sedmom je mjestu Singapur, koji se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svijetu. U Singapuru se nalazi ukupno 55 restorana s Michelinovom preporukom, a zanimljivo je da se ovdje može kušati i najjeftinije jelo s Michelinovom preporukom. Riječ je o piletini u umaku od soje s rižom, koja košta malo više od 2 eura.

@feedmeflavour Cheap Michelin restaurant in Singapore serving Hainanese chicken rice! 🤤 #cheapeats #michelinguide #streetfood #fyp #viral #singapore #michelin #maxwellfoodcentre #affordable #singaporetiktok #sugarcane #singaporeairlines #foodandtravel #foodporn #foodie #hawkercentre #asianfood #hawkerfood #singaporefood #wheretoeat #whattodo #layover #changiairport #foodblogger #restaurant #recommendation ♬ origineel geluid - 𝑆𝑝𝑜𝑡𝑖𝑓𝑦_𝑆𝑝𝑒𝑑𝑈𝑝

6. Rim, Italija

U Rimu možete probati samo najbolje od talijanske kuhinje sjednete li u jednu od njegovih tradicionalnih tratorija. Jela kao što su cacio e pepe, tjestenina carbonara, pizza bianca ili penne all'arrabbiata tradicionalno su iz Rima i ovdje ih možete probati u gotovo svakom restoranu.

5. Lima, Peru

Na peto je mjesto zasjeo glavni grad Perua, čija je gastronomska scena itekako živahna. Za ljubitelje tradicionalne peruanske hrane tu je restoran Matria, restoran Osso nudi sjajne koktele i jela s roštilja, a tu je i restoran Mayta, koji je jedan od 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi. Otmjena četvrt San Isidro u Limi poznata je po brojnim vrhunskim restoranima, ali i sjajnim barovima.

4. Pariz, Francuska

Ovaj popis ne bi bio potpun bez Pariza, koji se našao na četvrtom mjestu. Ovdje možete sjesti u jedan od popularnih bistroa i uživati u tradicionalnoj francuskoj hrani, no u Parizu ćete pronaći i pregršt mjesta koja nude jela istočnoeuropske, talijanske, japanske i meksičke kuhinje. A tu su, naravno, i ukupno 132 restorana s Michelinovom preporukom.

3. Ciudad de México, Meksiko

Od poznatog restorana Pujol koji nudi tradicionalnu meksičku hranu (i nalazi se na popisu 50 najboljih restorana na svijetu u 2023.) do popularnih puestosa, štandova s uličnom hranom, Ciudad de México ima baš sve i zato se nalazi na trećem mjestu. Ljubitelji meksičke kuhinje ovdje će doći na svoje, a možete probati zaista sve, od tacosa i tortilja do enchilada i quesadilla.

2. Istanbul, Turska

Na drugom mjestu našao se Istanbul, koji svojim posjetiteljima nudi zaista sve - od morske hrane i hrane s uličnih kolica do fine dininga u jednom od svojih pet restorana s Michelinovom zvjezdicom. Zbog povezanosti s egejskom obalom i Mediteranom, ali i Bliskim istokom, Istanbul nudi najbolje od oba svijeta, a ovdje nikako ne smijete zaobići tržnice sa začinima.

1. Tokio, Japan

Gotovo svi restorani u ovom gradu prednost daju kvalitetnim sastojcima i tradiciji. Ovdje ćete probati najbolji sushi i ramen, kažu, a ulična hrana jednako je ukusna kao i ona u restoranima s Michelinovom zvjezdicom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.