Top 11: Ovo su najskuplji restorani na svijetu

Foto: Instagram/Alchemist

SKUPE restorane možemo pronaći po cijelom svijetu i svaki od njih svojim gostima pruža nezaboravno gastronomsko iskustvo. A ako ste se ikada pitali koji su restorani najskuplji, ovi su se našli u top 11, a cijene su im zaista paprene.

11. Kikunoi Honten, Kyoto

Restoran Kikunoi Honten u japanskom Kyotu postoji već više od 100 godina, a trenutno je pod palicom kuhara Yoshihira Murate, jedinog na svijetu sa sedam Michelinovih zvjezdica. U ovom restoranu naglasak je na tradiciji, a svaki sastojak koji se nađe na tanjuru pažljivo je odabran i prezentiran. Jelovnik se ovdje svakodnevno mijenja, a cijena za meni od 12 sljedova iznosi oko 480 eura po osobi.

10. Ultraviolet, Šangaj

Restoran Ultraviolet, pod vodstvom chefa Paula Paireta, prvi je restoran te vrste koji ujedinjuje hranu s multisenzornom tehnologijom kako bi stvorio impresivno iskustvo objedovanja. Smješten na tajnoj lokaciji, ovaj restoran nudi nezaboravno 4-satno iskustvo za sva osjetila, i to za 10 osoba, jer u restoranu postoji samo toliko mjesta. Cijena za meni od 22 slijeda po osobi iznosi oko 500 eura.

9. Forum Restaurant, Hong Kong

Forum Restaurant u Hong Kongu poznati je dim sum restoran i jedan od najboljih restorana na svijetu koji posjećuju državni čelnici iz cijelog svijeta. Postoji već 40 godina, a godinama ga je vodio Yeung Koon Yat, ikona kineske kuhinje. U ovom ćete restoranu za meni od 7 sljedova morati izdvojiti oko 515 eura.

8. Kyoto Kitcho Arashiyama, Japan

Kyoto Kitcho Arashiyama tradicionalni je japanski restoran s gejšama, a jela se prave samo od najboljih i pažljivo odabranih sastojaka iz cijelog Japana. Velika je pažnja posvećena prezentaciji jela, koje se poslužuje u tradicionalnom okruženju i budi svih pet osjetila. Za meni od otprilike 10 sljedova ovdje ćete morati izdvojiti oko 580 eura.

7. Ciel Bleu, Amsterdam 

Smješten na 23. katu hotela Okura Amsterdam, restoran Ciel Bleu ima dvije Michelinove zvjezdice, a poznat je po internacionalnoj kuhinji chefa Arjana Speelmana. U ovom se restoranu vrhunska jela susreću s vrhunskim ambijentom, jer gosti, osim u hrani, mogu uživati i u sjajnom pogledu, a meni od 10 sljedova ovdje košta 600-tinjak eura po osobi.

6. Restaurant Guy Savoy, Pariz

Vrhunski francuski restoran s Michelinovom zvjezdicom, Guy Savoy u Parizu smješten je uz zgradu Monnaie de Paris iz 18. stoljeća, a stvorio ga je jedan od najboljih francuskih kuhara, Guy Savoy. Ovdje, u jednom od najskupljih restorana na svijetu, za meni od 12 sljedova izdvojit ćete oko 650 eura.

5. Masa, New York 

Masa je moderan japanski sushi restoran smješten u New Yorku i jedan od najboljih restorana na svijetu, u kojemu je velika pažnja posvećena detaljima. Sve počinje s drvenim vratima na ulazu, a tu je i drveni sushi pult, izrađen od jedinstvenog komada Hinokija ili japanskog čempresa, koji se svakodnevno brusi, pružajući vizualni prikaz obnove. Za meni od 26 sljedova u ovom restoranu izdvojit ćete oko 870 eura.

4. Piazza Duomo, Alba

Vrhunski restoran s tri Michelinove zvjezdice, Piazza Duomo nalazi se u talijanskom gradu Albi, smještenom između Torina i Genove. Ovaj luksuzni restoran nudi jela napravljena od sezonskih namirnica uzgojenih u staklenicima, a vrhunski degustacijski meni od 10 sljedova ovdje košta čak tisuću eura.

3. The French Laundry, Kalifornija

Unutar neobične zgrade od kamena i drveta nalazi se jedan od najboljih restorana na svijetu, koji impresionira posjetitelje već više od 25 godina. Smješten na sjevernom dijelu doline Napa, ovaj otmjeni restoran spaja najfinije sastojke s fokusom na francusku i kalifornijsku kuhinju. Standardni jelovnik kreće se od oko 500 eura, ali poseban meni s crnim tartufima i kavijarom od više od 1100 eura čini The French Laundry jednim od najskupljih restorana na svijetu.

2. Sublimotion, Ibiza

Vrhunski restoran Sublimotion na Ibizi drugi je na popisu najskupljih restorana na svijetu, a vodi ga chef Paco Roncero koji u kuhanju koristi pristup molekularne gastronomije. Restoran može smjestiti 12 osoba u prostoriji koja je opremljena velikim ekranima, a cijena menija od 12 sljedova penje se i do 1600 eura.

1. Alchemist, Kopenhagen

Skriveno iza golemih metalnih vrata nalazi se osjetilno iskustvo kao nijedno drugo, a nudi ga najskuplji restoran na svijetu. Ekskluzivni restoran Alchemist s dvije Michelinove zvjezdice spaja gastronomiju, umjetnost i dizajn, sve raspoređeno u 5 soba. Vrhunski meni od čak 50 sljedova ovdje košta više od 2 tisuće eura po osobi.

Pročitajte više