U centru Zagreba uskoro će se prodavati kurtoši kakve ste mogli naći samo u Ljubljani

Foto: sisterskurtos

U ZAGREB uskoro dolaze poznati kurtoši iz Lubljane - Sisters Kurtoš Špele i Maše.

"Pa, konačno ga imamo! Pekara sestara Kurtoš. Ovaj put smo prekoračile granice (pa i vlastite) i odvažile se na još veći korak. Svoje slasne kurtoše uskoro nudimo uz prekrasni park Zrinjevac u centru Zagreba. Tako je, dobro ste pročitali! Nova lokacija sestara Kurtoš je u Zagrebu. Puno pitanja, nedoumica i izazova, ali mi smo išle u našem stilu - all in... I evo nas! Novo poglavlje počinje i mi mu se, iako se pomalo bojimo, već jako veselimo. Još malo i uskoro ćemo se i tamo sladiti. Vidimo se", poručile su sestre nedavno na Instagramu.

Što je točno kurtoš?

Kurtoš ili kürtőskalács je mađarsko pecivo u obliku cijevi, poznato kao dimnjak-torta, a podrijetlo vuče iz srednjovjekovne ere Székely Land. Prvi poznati recept, pod nazivom Kürtős kaláts’ à la Mrs Poráni, pronađen je u kuharici iz 1784. koju je napisala transilvanijska grofica Mária Mikes de Zabola.

Ljuske za pecivo se rade od slatkog tijesta s kvascem koje se uvalja u granulirani šećer, podlije otopljenim maslacem i peče na ražnju na drvenom ugljenu. Svježe pečene kürtőskalács školjke mogu se preliti dodatnim sastojcima, kao što su mljeveni orasi ili cimet u prahu, ali se također često pune sladoledom ili šlagom.

Kürtőskalács je nekoć bio svečana poslastica, omiljena među mađarskom višom klasom, no s vremenom se proširio među običnim ljudima i postao dio svakodnevne potrošnje. Lako je dostupan kao ulični zalogaj i veliki je hit na festivalima ili sličnim događanjima na otvorenom.

Gotovo identična, ali nešto manja češka verzija ovog slatkog peciva nosi naziv trdelník. Iako je vrlo sporno gdje se izvorno pojavilo, pecivo je nedvojbeno postalo vitalni dio češke i mađarske kulture ulične hrane. Slovačka verzija, poznata kao Skalický trdelník, ima status PGI (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) prema zakonu EU, piše TasteAtlas.

Špela i Maša kurtoš pripremaju po tradicionalnoj recepturi koju su naučile tijekom školovanja u Murskoj Soboti, a veliku pažnju pridaju dizanju. Ono što ih razlikuje od proizvođača u ostalim europskim metropolama je to što svakome posvećuju pažnju, kažu.

Pročitajte više