U slučaju potresa, japanski samoposlužni aparati besplatno izbacuju hranu i piće

Foto: Peter Gudella/Shutterstock

U SKLOPU priprema za prirodne katastrofe, Japan je implementirao inovativne samoposlužne automate koji će pružati besplatnu hranu i piće u slučaju velikog potresa ili tajfuna, prenosi britanski Guardian.

Dva takva automata postavljena su u gradu Ako, smještenom na jugozapadnoj obali Japana, unutar seizmološki osjetljive regije koja, prema stručnjacima, ima veliki potencijal za snažan potres. Predviđa se da bi takav potres mogao pogoditi središnju i jugozapadnu pacifičku obalu Japana u narednim desetljećima.

Namjera je instalirati ovakve automate diljem zemlje

Automati, s kapacitetom od oko 300 boca i limenki bezalkoholnih pića, te 150 porcija obroka za hitne slučajeve, uključujući i prehrambene dodatke, smješteni su u blizini evakuacijskih skloništa.

Ovi strojevi su osmišljeni da otključaju i besplatno ponude svoj sadržaj u slučaju jakog pljuska ili naloga za evakuaciju uslijed potresa jačine pet ili više na japanskoj ljestvici intenziteta potresa, navodi Guardian. Ostatak vremena, sadržaj se naplaćuje.

Proizvođač automata, tvrtka Earth Corp, sa sjedištem u gradu Ako, ističe kako su ovi strojevi prvi te vrste u Japanu. "Naša namjera je postaviti ovakve strojeve diljem zemlje", izjavio je predstavnik tvrtke za japanske dnevne novine.

Novost je i automat opremljen radijem, koji će automatski emitirati hitne poruke. Ovaj je stroj postavljen u parku u Tokiju ranije ove godine. Aktivirat će se potresima jačine 5 ili više na japanskoj ljestvici i emitirati informacije o evakuaciji, kao i druge važne obavijesti preko lokalne radio postaje.

Japan je jedna od seizmički najaktivnijih zemalja svijeta, gdje su posljednjih godina sve češći tajfuni prouzročili velike poplave i klizišta. Stručnjaci su nedavno povećali vjerojatnost "megapotresa" duž korita Nankai, u blizini japanske pacifičke obale, u sljedećih 20 godina s 50% na 60%, i na oko 90% u sljedećih 40 godina.

Pročitajte više