Veganuary slavi 10 godina, znate li uopće što je to?

Foto: Shutterstock

SIJEČANJ je mjesec u kojemu donosimo zdravije odluke i postavljamo ciljeve, a ako ste ikada razmišljali o tome da postanete vegani, sada je pravo vrijeme. Veganuary, godišnji izazov koji vodi istoimena neprofitna organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja promiče i educira o veganstvu potičući ljude da slijede veganski način života tijekom siječnja, ove godine obilježava 10 godina postojanja.

Štošta se promijenilo u posljednjih deset godina - dok je prije bilo jako malo veganskih opcija i alternativa mesu, danas je mnogo lakše i jeftinije odreći se mesa, ribe i mliječnih proizvoda. Naravno, u potpunosti izbaciti meso iz prehrane nije najlakša odluka, no iz ove neprofitne organizacije pozivaju da barem pokušate.

Poanta Veganuaryja nije u savršenstvu i da kroz cijeli siječanj (ili dulje) uopće ne jedete namirnice životinjskog podrijetla, već u pokušaju uvođenja više veganske hrane - kako god vama odgovara. To mogu biti, primjerice, tri veganska dana u kućanstvu tjedno, jedan veganski obrok dnevno ili konzumiranje namirnica životinjskog podrijetla tek par dana mjesečno.

Važno je pronaći tempo koji će vam odgovarati, a ako je to nešto što želite probati, imamo nekoliko savjeta kako prijeći na vegansku prehranu ili barem pokušati izbaciti što više namirnica životinjskog podrijetla iz svoje prehrane.

U početku nemojte previše eksperimentirati

Počnite s hranom koja vam je poznata i fokusirajte se na omiljeno voće i povrće. Umjesto mesa koristite leću, umjesto kravljeg mlijeka koristite biljno mlijeko za zobenu kašu ili pire krumpir, umjesto klasičnog maslaca upotrijebite veganski maslac. 

Nastavite isprobavati različite biljne alternative

Nemojte probati jednu vrstu biljnog mlijeka i pomisliti: "To je bilo odvratno, sva biljna mlijeka su odvratna." Postoje razne varijante i trebate pronaći onu koja vam najbolje odgovara jer neće svima odgovarati sve.

Budite ljubazni prema sebi

Svi pogriješimo, slučajno pojedemo nešto što nije vegansko ili se jednostavno prepustimo iskušenju i pojedemo komad mesa ili kockicu mliječne čokolade. Neki ljudi, čim pojedu nešto što nije vegansko, automatski odustanu od svog nauma da postanu vegani. No, svi smo mi ljudi i takve su stvari normalne - zato budite ljubazni prema sebi i dajte si vremena.

Opskrbite se jeftinim povrćem

Smrznuto povrće odlična je stvar (kao i smrznuto voće) i nerijetko je jeftinije od svježeg, a jednako je zdravo. Od brokule, cvjetače, poriluka, paprike, narezanog kupusa, smrznutog špinata do prokulica i butternut tikve - danas možete pronaći hrpu smrznutog povrća i tako uštedjeti i vrijeme i novac.

Pročitajte više