Vlasnik webshopa sa začinima objasnio kako ih treba čuvati, staklenke nisu rješenje

Foto: Shutterstock

STAKLENE posudice sa začinima u vašoj kuhinji mogu izgledati lijepo i organizirano, no vjerovali ili ne - začine ne biste smjeli držati u staklenkama jer na taj način uništavate njihov miris i okus i samo bacate novac. Barem tako tvrde neki.

Većina začina koje svakodnevno koristimo u jelima ima rok trajanja oko dvije do tri godine, ali dobra vijest je da oni mogu trajati puno dulje ako se pravilno skladište. Matt Webster, osnivač webshopa Seasoned Pioneers na kojemu se mogu pronaći začini iz raznih krajeva svijeta, podijelio je neke savjete.

>> Ovih 18 začina i začinskih trava super se slaže s piletinom, kombinacija je brdo

Zašto začine ne treba čuvati u staklenkama?

Iako klasične staklenke sa začinima na kuhinjskom pultu izgledaju estetski lijepo, gotovo sigurno će vam se dogoditi da se začini unutar njih stvrdnu i zalijepe, a na kraju ih možete samo baciti.

"Zato začine uvijek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite sačuvati arome i teksturu začina", objasnio je Webster za Mirror

"Preporučuje se koristiti začine koji su, kad ih kupujete, pohranjeni u zatvorenim vrećicama, za razliku od staklenih ili prozirnih plastičnih posuda. To je zato što dobro zatvorene vrećice u koje je onemogućen prodor zraka osiguravaju dugotrajnost proizvoda, štite ga od oksidacije i začin održavaju suhim i svježim", dodao je.

>> Što je provansalska mješavina i zašto s njom treba paziti

Začine držite dalje od svjetlosti i topline

Webster također preporučuje da začine držite podalje od izvora topline poput pećnice i perilice posuđa (i radijatora) i da umjesto toga odaberete neko hladnije mjesto u svojoj kuhinji ili smočnici. Naime, zbog oksidacije, do koje dolazi zbog UV svjetla i topline, začini mogu izgubiti aromu, okus i boju, a njihov će se okus gotovo sigurno izgubiti ako ih čuvate na mjestima gdje temperature prelaze 37 stupnjeva.

A kako znati kada je vrijeme da začine bacite u smeće? Ovaj vlasnik webshopa sa začinima ističe da, ako primijetite da začini počnu mirisati mošusno ili više nemaju nikakav miris, tada je vrijeme da ih bacite. Ako i promijene boju, to je također jedan od znakova da su izgubili aromu i okus te da ih trebate zamijeniti novima.

>> Chefica za Guardian otkrila bez kojih 12 sastojaka ne može i koristi ih skoro u svemu

Pročitajte više