Znanstvenici došli do otkrića zašto pivo ima bolji okus kada je hladno

Foto: Shutterstock

NA VRUĆI proljetni ili ljetni dan nitko ne želi sjesti na terasu kafića i naručiti toplo ili mlako pivo, a svi pivopije slažu se da je najukusnije kad je hladno. Neka piva čak imaju i naljepnicu koja poplavi kada je dovoljno hladno da se posluži, no zašto ima bolji okus kada je hladno?

Skupina znanstvenika iz Kine nedavno je objavila istraživanje kojim je pokušala odgovoriti na to pitanje. Autori ovog istraživanja, Xiaotao Yang i Lei Jiang, htjeli su otkriti zašto popularno kinesko alkoholno piće baijiu ima posebnu koncentraciju alkohola, a tim su istraživanjem došli do otkrića zašto je pivo bolje kada je hladno.

U čemu je stvar?

Naime, ovi su znanstvenici otkrili da, kada alkoholna pića imaju veće koncentracije etanola, te molekule izgledaju kao da su jedna do druge, povezane u lanac, a u pićima s nižim koncentracijama etanola molekule izgledaju kao tetraedarske ili piramidalne skupine. Istraživači su također utvrdili da lančana verzija ima okus sličniji etanolu.

Što se tiče kineskog alkoholnog pića baijiua, molekule etanola bile su posložene kao piramide dok je piće bilo na sobnoj temperaturi, a kada bi se zagrijalo, rasporedile su se u lanac, što je piću dalo izraženiji okus etanola.

S pivom je, s druge strane, skroz suprotna stvar - molekule etanola su pri nižim temperaturama povezane u lanac, a kako se pivo zagrijava, tako se molekule etanola raspoređuju u piramide pa pivo pri zagrijavanju gubi okus etanola. Upravo zato, objašnjavaju ovi znanstvenici, pijemo hladno pivo.

>> Najstarije pivo na svijetu dolazi iz Mezopotamije, radilo se od starih kora kruha

Pročitajte više