LAHMACUN je naziv za bliskoistočno jelo koje izgledom neodoljivo podsjeća na pizzu, pa ga često zovu i turska pizza jer je upravo u Turskoj ovo jelo najpopularnije. Riječ je, zapravo, o tankoj lepinji premazanoj mljevenim mesom koje je pomiješano s raznim začinima, koja se zatim peče u pećnici.
Podrijetlom s Levanta, lahmacun je jelo koje je, osim u Turskoj, popularno i u Armeniji, Libanonu i Siriji. Na Levantu je to samo jedno od skupine jela koja se zajednički nazivaju Manakish - somuni s preljevima. Iako zbog izgleda ovo jelo zovu pizzom, od klasične pizze razlikuje se po tome što se ne priprema sa sirom, a i tijesto i korica puno su tanji.
Za tursku pizzu prvo morate napraviti glatko tijesto koje podsjeća na tanku lepinju, a za koje će vam trebati:
Nakon tijesta, vrijeme ja za pripremu nadjeva, za koji će vam trebati:
Prvo pripremite tijesto - u većoj posudi sjedinite brašno, kvasac, šećer i sol. U sredini napravite udubinu u koju ćete dodati jaje, mlijeko i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji dva sata.
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razdijelite ga na četiri jednaka dijela te svaki oblikujte u lopticu. Ponovo prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da tijesto odmori. Dok tijesto odmara, zagrijte pećnicu.
Napravite nadjev tako da rajčice prvo prerežete po pola, očistite od sjemenki i istisnete sok. Sve sastojke, osim mesa, stavite u blender ili multipraktik i izmiksajte. Dodajte i meso te miksajte dok ne dobijete pastu.
Lopticu po lopticu razvaljajte, stavite na lim za pečenje i rubove premažite maslinovim uljem. Nadjev jednako rasporedite po tijestu, zatim ga nježno utisnite, pazeći da ne poderete tijesto. Nadjeveno tijesto stavite u lim za pečenje i pecite 5 do 6 minuta.
Cijeli recept pronađite ovdje.