Znate li što je Pašareta? Ovo popularno istarsko piće slavi 100. rođendan

Foto: Index

PAŠARETA je jedan od simbola Istre - to je gazirano bezalkoholno piće intenzivno crvene boje koje se sastoji od šećera, vode i voćne arome, a njezina je posebnost u tome što se može kupiti i naručiti po restoranima i kafićima samo u Istri.

Ovo piće do danas proizvodi samo obitelj Ferenčić iz Pazina, koja se proizvodnjom bezalkoholnih pića bavi još od 1924. godine. Najpopularnije piće u njihovom asortimanu svakako je Pašareta koja ove godine slavi svoj 100. rođendan, a u ovih 100 godina ni Drugi svjetski rat nije ih natjerao da zaustave proizvodnju.

Piće koje se nikada nije reklamiralo

Zanimljivo je da obitelj Ferenčić nikada nije ulagala u marketing niti je imala skupe reklame vezane uz ovo piće, a za popularnost Pašarete svakako najzaslužnija je usmena predaja. Čak se ni obitelj Ferenčić nije htjela medijski eksponirati, a za portal Istra24 objasnili su zašto ovo piće nisu htjeli reklamirati.

"Nikad nismo platili nijednu reklamu. Nikad. Imam jednu prijateljicu koja radi u marketingu u Puli i ona nije mogla shvatiti kad sam joj rekao da nikad nismo reklamirali Pašaretu. Rekao sam joj da treba pitati svakog tko u trgovini između 500 drugih boca - uzme baš našu Pašaretu", rekao je za gore spomenuti portal Renato Ferenčić, a njegov stariji brat Franko dodao je da su pustili da proizvod reklamira njih.

>> Idemo po dućanima: Pašareta je pokupila brdo reakcija, znate li što je to?

"Sjećam se kad mi je jedan danas već stariji čovjek prepričavao kako se još uvijek sjeća kad ga je njegov otac prvi put vodio na sajam u Žminj, imao je šest godina. Nakon sajma su išli u jednu tamošnju oštariju (gostionu) popiti nešto. Otac mu je naručio Pašaretu, a njemu je bila tako dobra da se i dan-danas sjeti tog osjećaja kad je pije, iako je od tog trenutka prošlo šezdesetak godina", rekao je Renato Ferenčić za portal Istra24 još 2007. godine.

Ključni sastojci pića i dalje su tajna

Braća Franko, Feručo i Renato kažu da je tajna u recepturi sirupa, odnosno da je tajna odnos aroma u sirupu, a uz vodu, šećer i voćne arome agruma, ključni sastojci kultne Pašarete ostali su tajna već 100 godina. A za portal Istra24, braća su otkrila i kako je sve krenulo.

Ovaj obrt, koji je danas vjerojatno među najstarijima u Istri, pokrenuo je davne 1924. godine njihov djed Giuseppe Fiorencis odnosno Josip Jože Ferenčić, a nakon njegove smrti 1958. godine njegov je posao nastavio njegov sin Josip Pepi.

Franko, Feručo i Renato ispričali su kako je njihov djed u to vrijeme ručno punio sirup u posebne boce koje se danas više ne proizvode, a ustajao bi u 4 ujutro i nakon punjenja te bi boce razvozio automobilom u nekoliko oštarija (konoba, gostiona) po Pazinu.

Kako je nastala pašareta?

Nakon što je njihov djed pokrenuo obrt, počeo je eksperimentirati s raznim okusima i miješao je različite vrste aroma kako bi stvorio svoj originalan i prepoznatljiv proizvod. Tako je nastala Pašareta, koja se u to vrijeme zvala Pasareta.

Pašareta je preživjela sve, pa i Drugi svjetski rat, za vrijeme kojega je nabava sirupa bila nemoguća, pa je Josip Jože započeo sa samostalnom proizvodnjom sirupa za sve proizvode, a osim Pašarete, tada su proizvodili i šifon (seltz) - bocu sa soda vodom, za potrebe popularnog i jeftinog špricera.

Pročitajte više