3 greške koje radite u prehrani psa

Foto: Shutterstock

S VELIKIM izborom različitih proizvođača i vrsti hrane za pse, kupovina i planiranje obroka ponekad predstavlja pravi izazov. Evo nekoliko stvari koje treba izbjegavati, ako želite da vaš pas bude zdrav...

1. Nemojte preskakati posjete veterinaru
 
Prehrana i zdravlje su itekako povezani. Zato je vrlo važno posavjetovati se s veterinarom prije kupovine nove hrane ili poslastice. Veterinar će procijeniti zdravstveno stanje vašeg psa i na osnovu rezultata, preporučit će vam odgovarajuću hranu. Također, veterinar će vas unaprijed upozoriti na eventualne negativne reakcije na hranu, koje mogu nastati zbog zdravstvenog stanja.
 
2. Nemojte ignorirati kaloričnost hrane
 
Na ambalaži hrane za pse uglavnom stoji naznačeno kolika je kalorijska vrijednost hrane, a i te informacije možete potražiti na stranicama proizvođača. Međutim, ni to nisu uvijek precizne smjernice za dnevne nutritivne potrebe vašeg psa. Zato je najbolje da vaš veterinar preporuči koliko kalorija je potrebno, da bi se zadovoljile dnevne potrebe psa, posebno ako želite miješati suhu i konzerviranu hranu, kao i poslastice.
 
3. Ne pretjerujte s poslasticama
 
Iako su ukusne, poslastice za pse nisu dovoljno izbalansirane da podmire potrebe psa. One ne bi smjele činiti više od 10 posto dnevnih kalorija psa. Korištenje previše poslastica u prehrani može dovesti do nedostatka ii viška određenih hranjivih materija i izazvati određene bolesti.

Pročitajte više