3 slučaja u kojima vlasnici pasa pretjeruju

Foto: Shutterstock

DONOSIMO 3 uobičajene situacije u kojima vlasnici pretjerano reagiraju.

1. Stereotipi
 
Koliko vam se puta dogodilo da šećete svog psa, a u susret vam stiže vlasnik pit-bulla? Što ste tada pomislili? Sigurno ne ono što bi pomislili da vam je u susret dolazo vlasnik maltezera, upravo zato što ste o prvoj vrsti čitali samo "ružne" stvari. Sljedeće što ste napravili jest uspaničili se te počeli vući svog psa u drugu stranu ili čak trčati. Puno vrsta dobilo je lošu sliku u medijima, a među njih svakako spadaju pit-bullovi, a tu su i dobermani, rotvajleri, mastiffi i slično. No, niti jedna pasmina nije "loša". Agresiju kod pasa uzrokuje loše ljudsko postupanje s njima, zlostavljanje i loš trening. Psi se mogu potući jedan s drugim bez obzira na pasminu. Iako, naravno i nažalost postoje iznimke, većina vlasnika neće šetati psa kojeg smatraju agresivnim na mjestima gdje šeću ostali psi. Ako nam ipak ne vjerujete, barem nemojte odmah početi paničariti bez razloga i tako zbuniti svog ljubimca.
 
2. Vlasnik hipohondar
 
Ovdje mislimo na sve one vlasnike, koji za svaku sitnicu vode svog psa veterinaru. Naravno da se psi mogu razboliti, neki nažalost teško, međutim, blago kihanje, kašalj ili povremeno povraćanje nisu razlozi za paniku. Ono na što morate obratiti pozornost je koliko se često ponavljaju određeni problemi. To je definitivno razlog za zabrinutost te poziv ili odlazak veterinaru.
 
3. Opsesivno kupanje
 
Svi psi trebaju redovite kupke, kako bi bili čisti i uredni. Neki to trebaju češće nego drugi, no ni s tim ne treba pretjerivati. Drugim riječima, kupanje nije nešto što se mora događati svaki dan, jer pretjerano kupanje može izazvati iritaciju kože i ono jednostavno nije potrebno. Redovito četkanje eliminirat će puno prljavštine i zapetljane dlake. Posebno za one dugodlake pasmine, dnevno četkanje pomoći će održati njihov kaput čistim i urednim. Morate prihvatiti činjenicu da se psi vole igrati i njuškati okolo pa je sasvim normalno da će se uprljati. Ako ste ospjednuti potpunom čistoćom, možda bi trebali razmisliti o nekom drugom ljubimcu.

Pročitajte više