Agresivna pridošlica: Kako riješiti problem neslaganja s ostalim mačkama?

Foto: Shutterstock

PLANIRATE li dovesti još jednog člana u vaše mačje carstvo, ovo trebate znati unaprijed.

Iako se najčešće događa to da će vaše mačke starosjedioci pokazati agresivnost prema pridošlici, ponekad se može dogoditi i obratno. Mačke su vrlo teritorijalno nastrojene životinje i potrebno im je neko vrijeme da se naviknu na međusobne mirise, prije nego ih ostavite same u istom domaćinstvu.
 
U navedenom slučaju, u kojem je pridošlica taj koji pokazuje agresivnost prema drugim mačkama, isprobajte sljedeći trik. 
 
Pridošlici za početak ograničite pristup svim prostorijama u kući. Umjesto toga, držite ga u jednoj prostoriji nekoliko dana i osigurajte mu vlastitu kutiju za pijesak i zdjelu s hranom. To će ostalim mačkama dati priliku da i dalje osjete njegov miris i da ga čuju, ali i da se malo opuste. Nakon nekoliko dana, novoj mački nakratko ponovno osigurajte pristup cijelom kućanstvu i to još uvijek pod vašim nadzorom. Nakon što ponovno krene u agresivni pohod prema ostalima, vratite ga u njegovu sobu.
 
Čak i nakon što ste ga ponovno upoznali s ostatkom, držite njegov pijesak i zdjele za hranu i vodu na posebnom mjestu, koje nije u blizini onog na kojem obitavaju ostale mačke. To će svima dati malo potrebnog prostora za "lakše disanje".
 
Nakon nekog vremena sve bi se mačke trebale naviknuti jedna na drugu, bez većih problema. No, u slučaju da se agresivni ispadi nastave, trebali bi ozbiljno razmisliti o tome možete li pridošlicu zadržati ili bi joj trebali naći sretniji dom.

Pročitajte više