Četiri osnovne naredbe koje bi svaki pas trebao usvojiti

Foto: Shutterstock

VEĆINA vlasnika pasa trudi se naučiti svog psa što više trikova i ponosni su kada ih uspješno savladaju. Ali ponekad se zaboravlja na one najosnovnije naredbe koje bi svaki pas trebao naučiti čim dođe u vaš dom. Za uspješan trening važno je imati pozitivan stav, početi s učenjem psa u ranoj dobi i nakon svakog uspješnog svladavanja nagraditi psa. Donosimo vam četiri osnovne naredbe koje bi svaki pas, i njegov vlasnik, trebali znati. 

 
1. "Ne" i "Fuj"
 
Ova naredba koja psu govori da ne dira određeni predmet, ključna naredba za sigurnost u kući i izvan nje. Ako ste slučajno ispustili nešto opasno za psa, kao lijek, sredstvo za čišćenje ili hrana opasna za psa, ova naredba mu može spasiti život. Također se može koristiti kako bi zaustavila psa da skače po ljudima ili drugim životinjama.
 
2. "Sjedni-čekaj"
 
Ako pas poslušno sjedi, ne može skakati po gostima niti izjuriti kroz otvorena vrata. 
 
3. "Dođi"
 
U kući i izvan nje, važno je naučiti psa da se odazove na poziv. Ova naredba pomoći će vam da ga dozovete uvijek kada uočite neku opasnu situaciju.
 
4. "Stani"
 
Ova naredba se koristi u situacijama kada je potrebno spriječiti postupak psa koji može imati neugodne posljedice. Na primjer, ako je pas s druge strane ceste, a dolazi auto važno ga je na vrijeme zaustaviti kako ne bi stradao. 
 

Pročitajte više