Hitno potrebna pomoć: Ostala bez doma u poplavi s preko 40 pasa

Foto: Ivana Begović s bratom izvlači pse (preuzeto s Facebooka uz dopuštenje)

AKCIJE spašavanja životinja i medijske objave usmjerene su uglavnom na područje Gunje, Račinovaca, Rajevog Sela i okolnih mjesta koja su najteže pogođena poplavom. Međutim, poplava nije zaobišla Dvor na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje nesebična ljubiteljica životinja Ivana Begović vodi miniazil za pse s toga područja, s obzirom na to da o psima tamo, kako ističe, nitko ne vodi računa.

Kao da joj nije bilo teško samoj uz pomoć teško bolesnog brata koji se bori s karcinomom pluća, sada je dom koji je prije šest mjeseci dobila na korištenje kako bi se skrbila o životinjama - poplavljen. U spašavanju nje, njezinog brata i preko 40 pasa nije joj pomogao nitko osim nekoliko prijatelja. Kada se voda počela približavati, zabrinuta Ivana je počela zvati policiju iz Dvora, općinu, sisačko-moslavačku policiju, službu za poplave... Policajac joj je navečer rekao da "neće ta voda doći ni do dvorišta", a slike svjedoče u kakvoj se situaciji našla.

"Oni bi nas pustili da se podavimo. Zvali smo sve službe i nitko nam nije pomogao"

"Oni bi nas pustili da se podavimo. Mene, bolesnog brata i 40 pasa. Zvali smo sve službe i nitko nam nije pomogao. Sve institucije su nas ostavile na cjedilu. Mi smo od osam navečer počeli zvati policiju, policija nam se nasmijala. Dođu nas obići donačelnik i policajka i kaže on da se spušta voda, a voda je sve bliže. Policajka mi je rekla da svi spašavaju stoku, ona je preča od pasa. Pse smo tako izbacili moj brat i ja koji zajedno nemamo 100 kila. Mi nismo znali dokle će ta voda ići. Kuća se nalazi u udolini, a nije izgledalo kao da će stati. Prvo smo izbacili van bebe, a kad smo vidjeli da je vrag odnio šalu, brat i ja smo počeli izvlačiti i sve ostale pse. Dočekivali su nas dva prijatelja i prijateljica. Mi bismo se hladno utopili. Svi su nas napustili. Tek nakon što smo sve izvukli pojavio se traktor u koji su onda natovareni psi i odvezeni. Ja imam na brizi još 13 pasa za koje ljudima plaćam što ih čuvaju u Bosni. Ukupno skrbim za preko 60 pasa, a ni dan danas nitko nije došao iz općine da nam ponudi neki drugi smještaj, a ima toliko napuštenih kuća ovdje", ispričala je.

Policija: Nismo ostavili Ivanu Begović, pomagali smo, a na nju se žale susjedi zbog mnogo pasa

Glasnogovornica PU sisačko-moslavačke Sanja Kvasnička ispričala je za Index, nakon što je razgovarala s policijom iz Dvora, da je policija dosad zaprimila više pritužbi susjeda na Ivanu Begović zbog brojnih pasa koje drži. Istaknula je da je Ivana, kada je došla poplava, sve pse pustila na slobodu, što je izazvalo kaos u mjestu. "Žena nije ostavljena sama, redovito ju je obilazila policija, a i sam načelnik općine je obišao svaku kuću. Dovozili su hranu traktorima i čamcima", istaknula je.

Kako možete pomoći?


Ivana i njezin brat sada se nalaze u majčinu stanu s pet odraslih pasa i nizom štenaca. Na krovu zgrade su još tri psa, a ostatak je zatvoren u nedovršenoj kući koja tako stoji od rata, a ona ih obilazi. "Što bih ja sad trebala? Pustiti te sve pse da ulicama rade kaos? Dvor na Uni je inače potpuno zaboravljen od strane države, kao i Pounje koje je također teško pogođeno poplavom", ispričala je.

Ovoga tjedna im je stiglo nešto donacija iz udruga za zaštitu životinja, tako da hrane za pse zasad ima, ali ono što najhitnije nedostaje su - privremeni udomitelji. Kontakti Ivane Begović i njezine prijateljice koja joj pomaže, kojima možete ponuditi pomoć:

Ivana Begović: 095/396-7809
Aleksandra Mladen  095/506-6361

 

Pročitajte više