Hrkanje kod mačaka: Normalna pojava ili znak bolesti?

Foto: Shutterstock

IAKO hrkanje kod mačaka nije toliko često kao kod pasa, postoje mačke koje hrču. U većini slučajeva hrkanje nije razlog za zabrinutost, ali ponekad može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme. 

 
Hrkanje je termin kojim se opisuje glasno disanje za vrijeme spavanja, a javlja se kao posljedica zapreke koja ometa protok zraka preko resice i mekog nepca u ustima i grlu. Zapreka uzrokuje vibraciju okolnog mekog tkiva i proizvodi zvuk hrkanja kojeg svi dobro poznaju. 
 
Neke mačke, posebno perzijske, koje imaju kratku, "spljoštenu" njušku, češće razviju hrkanje, jer upravo kratkoća njuške i nepca stvara zapreku protoku zraka. Kod perzijskih mačaka hrkanje se smatra karakteristikom te vrste i nije razlog za brigu, iako se kod nabave ovakve mačke savjetuje posjet veterinaru kako bi se provjerilo koliko kratkoća njuške ometa disanje. U nekim težim slučajevima, kada je disanje prilično otežano,  kirurški se korigira njuška i olakšava disanje. 
 
Mačke koje su pretile ili se ne kreću dovoljno, češće hrču, jer salo koje se nakuplja na području vrata pogoduje razvoju hrkanja. U ovom slučaju hrkanje nije razlog za brigu, već normalna pojava, ali važno je promatrati stanje mačke i zaustaviti daljnje debljanje.
 
Kod nekih drugih mačaka hrkanje se može javiti iz različitih razloga. Neki od njih su mali i bezazleni, dok drugi zahtijevaju korekciju. 
 
Najčešći uzroci hrkanja kod mačaka su:
 
Alergija na prašinu ili pelud koja stvara pretjeranu osjetljivost kod mačaka i probleme s dišnim sustavom
 
Kašalj, prehlada i šmrcanje koji uglavnom prođu samostalno 
 
Infekcija gornjeg dišnog sustava koja zahtijeva liječenje antibioticima
 
Strano tijelo u stražnjem dijelu grla, primjerice vlati trave. To je uglavnom slučaj ako se hrkanje javi iznenada i trebat ćete posjetiti veterinara koji će ukloniti smetnju
 
Polip ili tumor koji se razvija na području dišnih puteva i kojeg je potrebno kirurški odstraniti
 
Mačja astma koja uzrokuje sužavanje dišnih puteva, a hrkanje je jedan od simptoma. Ona zahtijeva trajno liječenje
 
Mačja pretilost koja vodi do djelomičnog ometanja protoka zraka i uzrokuje hrkanje
 
Za početak važno je utvrditi zbog čega mačka hrče, posebno ako to prije nije radila. Ako je hrkanje lagano i povremeno, nema razloga za zabrinutost, ali ako vaša mačka glasno hrče, ako je hrkanje budi ili ako je praćeno otežanim disanjem, potrebno je posjetiti veterinara. 
 
Ako vaša mačka diše s otvorenim ustima, ako "hvata" zrak ili diše brzo i plitko, hitno je odvedite veterinaru. 
 

Pročitajte više