Kako i čime hraniti kameleona?

Foto: Shutterstock
Video: BBC (YouTube)

KAMELEONI su vrlo zanimljivi gmazovi poznati po tome što mijenjaju boju ovisno o raspoloženju i ambijentu, čime se odlično skrivaju od predatora.

Iako su općenito poprilično nezahtjevni i zahvalni ljubimci, jedna stvar nerijetko odbije potencijalne vlasnike kameleona, a to je činjenica da se hrane živim plijenom.



Kameleoni se, naime, hrane kukcima, u zatočeništvu su to najčešće posebne vrste žohara i cvrčaka koje se kupuju za tu namjenu. Veće vrste jedu manje kralježnjake. Uz to mogu pojeste i manje pripadnike vlastite porodice. Neke vrste, osim u plijenu, uživaju i u voću i povrću.

Još jedna zanimljivost kod hranjenja kameleona jest i način kojim hvataju plijen - jezikom. Kameleon najprije fiksira plijen pogledom te ispituje njegovu veličinu, oblik, vrstu i udaljenost. Zatim otvara usta, gura jezik prema naprijed te ga izbacuje prema plijenu. Kada ga uhvati, jezikom ga privlači ustima te guta u jednom komadu. Izbacivanje jezika prema plijenu odvija se vrlo brzo i traje tek desetinku sekunde.

Ne zaboravite na vodu koja je kameleonu vrlo važna. Možete mu je davati tako da raspršivačem našpricate lišće umjetnih ili pravih biljaka u terariju kako bi ih vaš ljubimac polizao. Možete i terarij opremiti malenim umjetnim vodopadom. Također, neki su vlasnici naučili svoje kameleone piti iz boce pa možete pokušati i vi.

Pročitajte više