Kako pravilno hraniti ribice?

Foto: Shutterstock

PRETJERIVANJE s hranom jedna je od najvećih grešaka koju rade vlasnici. Davanje prevelike količine hrane začepljuje filtere i omogućuje ispuštanje toksina, koji su štetni za ribe. Pratite upozorenja na pakiranju.

U prirodi ribe jedu kad su gladne i kad im je hrana dostupna. Ako ima puno izvora hrane, jesti će i nekoliko puta dnevno. S druge strane, ako su izvori hrane oskudni, one mogu i do nekoliko dana izdržati bez hrane. Iz tog razloga, ribe su prilično prilagodljive i jesti će kad god im se ukaže prilika za to. 
 
Ovo znači da će jesti čak i ako nisu gladne, ali im je hrana dostupna. Imajte to na umu kada sljedeći put vaše ribe budu "molile" da ih nahranite. Ribe brzo uče tko često donosi hranu i pohitat će na površinu da je pokupe, čak i ako nisu gladne. 
 
Koliko često 
 
Ribama je dovoljan jedan obrok dnevno. Međutim, neki vlasnici ih hrane i češće – dva puta. Bez obzira da li ih hranite jednom ili dvaput dnevno, nemojte im davati veliku količinu hrane. 
 
Nije bitno u koje ćete ih vrijeme hraniti, iako pravilo da nema pravila ne vrijedi kada su u pitanju neke noćne vrste, poput somova. Ako imate noćne vrste, ne zaboravite im davati hranu malo prije gašenja svjetla. Također, postoji izuzetak kada je u pitanju pravilo hranjenja jednom dnevno. 
 
Biljojedima (vegetarijancima) je potrebno češće davati hranu, jer nemaju velike kapacitete u kojima bi skladištili hranu. U prirodi će se cijeli dan motati oko biljaka i grickati. Trebalo bi im davati nekoliko malih obroka dnevno ili im davati biljke koje mogu grickati. Mladunci i mlade ribe, koje nisu potpuno narasle, zahtijevaju češće hranjenje specijaliziranom hranom za njih. 
 
Količina hrane 
 
Najpraktičnije pravilo je da im ne dajete više hrane od one koju mogu pojesti za manje od pet minuta. Kada niste sigurni, bolje da im date manje, nego više. U slučaju da im date manje, lako ćete nadopuniti malim obrokom, ako je to potrebno. Međutim, ako im date previše, nepojedena hrana proizvest će čestice koje su opasne za ribe. 
 
Ako se dogodi da im date previše hrane, uklonite ostatke pomoću mreže. I zapamtite da nije bitna samo količina, već i vrsta hrane. 
 
Izvor: Zivotinje.rs

Pročitajte više