Kako pripremiti psa na dolazak prinove?

Foto: weheartit

IAKO će vama dolazak prinove u obitelj biti najsretniji događaj ikad, vaš ljubimac vrlo vjerojatno neće dijeliti takvo oduševljenje.

Upravo zato, odlučili smo vam otkriti nekoliko savjeta, kako da ga što lakše pripremite na dolazak prinove.
 
1. Ponašanje
 
Promatrajte njegovo ponašanje neko vrijeme te se obratite veterinaru ili profesionalnim trenerima ukoliko uočite da se vaš pas ponaša agresivno kad se netko približi vama ili stvarima koje su njegove. 
 
2. Naučite ga da sluša zapovijedi
 
I to mislimo na one osnovne, kao što su "sjedni", "stani" i "pusti". Također, u početku se poslužite poslasticama kao nagradama za poslušnost, kako bi vaš ljubimac što prije naučio kako se treba ponašati.
 
3. Krevet
 
Ako ste dosad dijelili krevet sa svojim ljubimcem, i prije samog dolaska bebe trebali biste ga postupno početi odvikavati od toga. Umjesto toga, osigurajte mu novo mjesto za spavanje, upravo zbog vremena kada niste u stanju nadzirati njegove postupke.
 
4. Pronađite balans
 
Bitno je da vaš pas i nakon tako važno promjene, zna da je vama i dalje stalo do njega, ali da ne pretjerate s dodatnom pozornošću, jer osjećate neku vrstu krivice. Dajte mu potpunu pozornost onda kada to doista možete, a s vremenom će se naučiti da stvari sada tako funkcioniraju. Za vrijeme koje vi provodite s bebom, pustite ga da se sam zabavlja, u čemu mogu itekako pomoći razne igračke.
 
5. Upoznavanje
 
Stručnjaci preporučuju trik: dajte svom ljubimcu da pomiriši dekicu ili neki odjevni predmet vašeg mališana te ga nagradite poslasticom svaki put kad to napravi. Ponovite to nekoliko puta na dan, dok ne zapamti. Također, nije dovoljno samo psa upoznati s bebom, već i obrnuto. Pazite kakve pokrete i radnje imate prema psu, kad je vaš mališan u blizini, jer će on te iste oponašati.
 

Pročitajte više