Kako spriječiti mačku od bježanja iz kuće?

Foto: Shutterstock

VJEČITE avanturiste i istraživače, njuškala i akrobate, teško je držati u četiri zida. Vlasnici mačaka, kada napuštaju svoje stanove, uglavnom razmišljaju na ovaj način: jesam li uzeo ključeve, telefon, novac, jesam li iskopčao peglu, i naravno, da li sam zatvorio sve prozore u kući?
 
Mačke su vješte i spretne, ali to njihove vlasnike ne sprječava da neprestano brinu i da im se zaledi krv u žilama, kada se njihova mezimica samo približi balkonu ili prozoru. Pred očima im se odmah pojavi slika njihove mačke pod kotačima automobila, gladnih pasa ili drugih prijetnji iz vanjskog svijeta.
 
Mačka neće sputavati svoju znatiželju pa je na vama da njezine instinkte usmjerite na drugu stranu. Umjesto da stalno brinete, pretvorite svoj dom u mačju igraonicu. Neka vaša kuća bude zabavnija od zvukova koji je mame s ulice.
 
Za početak, s vrata skinite zvončiće, vjenčiće od suhog cvijeća i ostale ukrase, koji joj mogu privući pažnju. Možete ih jednostavno premjestiti na drugi kraj prostorije pa im se mačka može posvetiti daleko od vrata, koja često otvarate i zatvarate.
 
Njezine igračke, grebalicu i krevet, premjestite u kut sobe, koji je daleko od prozora i taj kutak učinite zanimljivim za mačku. Virenje kroz prozor joj može prijeći u naviku, samo ako joj je vaš dom dosadan. 
 
Ako mačka inzistira da šeće po "zabranjenoj zoni", nikako ju nemojte tući! Dovoljno je da ruku stavite pod vodu i poprskate mačku. Neke mačke se boje šuškanja vrećice pa možete i to primijeniti, kad god se približi vratima, terasi ili prozoru.
 
Ako nemate uvjeta da mačku izvedete van, u smislu da nemate dvorište i ne živite u mirnom kraju, nikada joj nemojte udovoljiti. Kada jednom vidi kako su buka, krošnje drveća ili podrumi zanimljivi, uvijek će poželjeti tamo se vratiti. Mačke su pametne, a uz to i uporne pa je od tog trenutka ništa neće spriječiti da uživa u mnoštvu zvukova i neistraženih prostora s ulice.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Pročitajte više