Kako temeljno provjeriti i zaštititi mačku od krpelja?

Foto: weheartit

U OVO doba godine određene vrste krpelja su najaktivnije i traže domaćine s kojih bi se hranili.

Ovi paraziti mogu nositi potencijalno fatalne bolesti, koje se prenose kada se krpelj zakači i ugrize mačku. Kako biste spriječili prenošenje bolesti, važno je da redovito provjeravate da vaš ljubimac nema neželjene parazite. Ovo je posebno važno ako vaša mačka živi vani ili izlazi u dvorište.

Kod nekih mačaka je lakše uočiti prisustvo krpelja od drugih. Duža dlaka daje krpeljima bolju priliku da se duboko sakriju u krzno, gdje dugo mogu biti neotkriveni. Kod mačaka kraće dlake, površina kože se lakše uočava i krzno se lakše iščešljava.
 
Krpelji se ipak lakše uočavaju na tijelu mačke nego buhe. Obično su tamni i dovoljno veliki da se uoče. Krpelji se ne kreću previše kada pronađu odgovarajuće mjesto gdje će se zakačiti i hraniti. Što se duže hrane, njihova tijela postaju sve veća i punija krvlju.
 
Kako provjeriti krzno mačke? Počnite od glave i rukama prijeđite kroz krzno mačke. Također, dobro provjerite ispod ogrlice i ostale dijelove tijela, kao i ispod repa i oko stražnjice. Pogledajte i između prstiju i unutar prepona i pazuha.
 
Nemojte zaboraviti uši! Naime, uši su još jedno posebno privlačno područje za krpelje, jer je tu tamno, vlažno i lako je za skrivanje. Prilikom svake kontrole, temeljno provjerite uši. Ako vaša mačka često trese glavu, odvedite je kod veterinara, koji će ispitati unutrašnji ušni kanal posebnim instrumentom.
 
Nakon uklanjanja krpelja, stavite ga u malu količinu alkohola, kako biste ga ubili. Nemojte ga pokušavati zgnječiti prstima.
 
Na mjestu gdje je bio krpelj, ostat će mala rana pa je očistite sredstvom za dezinfekciju.
 
Važno je napomenuti da je prevencija i zaštita od krpelja neophodna tijekom cijele godine.

Pročitajte više