Kakva pažnja treba psu da ne postane preovisan o vlasniku?

Foto: Shutterstock

SVI uživamo provodeći mnogo vremena u igri i maženju s ljubimcima, ali ponekad mogu nastati problemi ako psi postanu preovisni o ljudskoj pažnji. To nećete izbjeći tako da s njima provodite manje vremena, već tako da se tijekom druženja pridržavate nekih jednostavnih pravila.

1. Vi započinjete svaku interakciju

Vi trebate odlučiti kada ćete tepati, maziti se ili igrati s vašim psom. Imajte na umu da svojom pažnjom nagrađujete svako pseće ponašanje, tako da, ako ne želite da vam pas trči s daljinskim, skače na vas i vuče vas, takva ponašanja trebate ignorirati. Umjesto toga, naučite ga da je mirno sjedenje način na koji će dobiti vaše vrijeme.

Ne govorite psu, ne mazite ga i čak ga nemojte ni gledati kada traži vašu pažnju. Kada se smiri, nagradite ga.

2. Vi završavate svaki interakciju

Vi ste ti koji odlučujete kada prestaju sesije maženja i igre. Naučite psa na završetak naredbom "dosta" ili "gotovo" i ignorirajte ga dok se ne smiri. Uvijek koristite istu riječ kako bi brzo shvatio što znači.

Kada dolazite doma, pozdravite psa ako je miran. Ako je preuzbuđen, ignorirajte ga dok se ne smiri pa ga onda pozdravite i pomazite. Takav pristup primjenjujte cijelo vrijeme.

Samostalan i samopouzdan pas

Ako je vaš pas zbog nečega zabrinut, a vi tu zabrinutost uvijek nagradite pažnjom, postoji mogućnost da će postati nervozan i nesretan čim nakratko ostane sam. Nepružanje pažnje kada god je zatraži od vašeg će psa učiniti samopouzdanu životinju koja će se biti zadovoljna i kada vas nema. Ovakav trening treba biti pozitivno usmjeren, nagrađivan i konzistentan.

Pročitajte više