Zaboravite pit bulla i dobermana: Koje su pasmine zaista najagresivnije?

Zaboravite pit bulla i dobermana: Koje su pasmine zaista najagresivnije?

Foto: Shutterstock

RAŠIRENO je vjerovanje da su najagresivnije i najopasnije pasmine pasa psi u tipu bull terijera (pit bull, stafordski terijeri, bull terijer), dobermani i rotvajleri jer njihovi napadi najčešće završavaju u medijima, ali i zbog toga što su krupniji i snažniji pa njihovi napadi ostavljaju i teže posljedice.

Psi iz klasifikacijskog odsjeka bull terijera (prema FCI-ju), nastali križanjem buldoga i terijera upravo za borbe pasa, i danas se koriste u takvim ilegalnim borbama pa se dio njih zaista odgaja za napad. To je protuzakonito i smatra se jednim od najtežih tipova mučenja životinja.

Usprkos tome, istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavior Science otkrilo je najagresivnije pasmine koje će vas zaista iznenaditi. Ni jedna od njih nije među ovima koje smo nabrojali u uvodu. Naprotiv, agresivci su u pravilu - mnogo manji.

Najmanji, a najagresivnijiTekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji u suradnji s čak šest tisuća vlasnika pasa. Od 33 pasmine koje su istraživane dokazano je da je najagresivniji - jazavčar. Naime, svaki peti jazavčar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, a podjednaki broj napao je druge pse. Svaki dvanaesti napao je svoga vlasnika.

Na drugom je mjestu čivava, a na trećem Jack Russell terijer. Znanstvenici kažu da službeni statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni jer se većina ugriza ne prijavljuje. Ako vas ugrize veći pas, veća je vjerojatnost da ćete potražiti liječničku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu.

Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt. Psi klasifikacijskog odsjeka bull terijer i rotvajler napadaju prosječno ili ispodprosječno često.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara