"Ljubavni sprej" s oksitocinom utječe na prijateljstva među psima

Foto: Shutterstock

MOĆNI novi sprej, kojega je aktivni sastojak oksitocin, poznat i kao hormon sreće, utječe na sklapanje prijateljstava među životinjama, čak i ako su drugačijih vrsta, pokazala je nova studija.

Oksitocin u obliku spreja postaje svojevrsni ljubavni napitak koji ipak više utječe na prijateljske nego romantične veze. Istraživanje je objavljeno u prošlom broju Zbornika Nacionalne akademije znanosti i bavi se načinom na koji sprej utječe na pse, ali ne bježi ni od mogućeg utjecaja na ljude.

"Istraživanja na ljudima već su pokazala da oksitocin utječe na našu sklonost da se povežemo ili surađujemo s drugim ljudima. Koliko znam, nema istraživanja na mačkama, ali vjerujemo da je oksitocin hormonalni mehanizma koji utječe na bliske veze ne samo pasa i mačaka, već svih sisavaca", rekao je koautor Miho Nagasawa s Odjela za kognitivne i biheviorističke znanosti sa Sveučilišta u Tokiju za Discovery News. Tijekom istraživanja su se promatrala ponašanja 16 odraslih pasa različitih pasmina, s i bez spreja s oksitocinom. Parametri koji su se promatrali bili su njuškanje, lizanje, nježni dodiri njuškom ili šapom, igra ili odmor uz tijelo drugoga psa. Mjereno je i koliko je pažnje pas posvetio svome vlasniku ili drugome psu.

"Otkrili smo da, nakon što ih pošpricamo oksitocinom, psi pokazuju više skloniti i pažnje prema svojim vlasnicima", rekla je vodeća autorica Teresa Romero. Sprej je utjecao i na srčani ritam te lučenje oksitocina kod pasa.

Važno je napomenuti da sprej neće pse koji se ne slažu pretvoriti u prijatelje. Istraživanje sugerira da učinak oksitocina ovisi o kontekstu. Hormon osnažuje prijašnja prijateljstva i veze i može utjecati na sklapanje novih te je zbog toga, ističe Romero, obećavajuće sredstvo za životinje i ljude koji imu problema sa socijalnom integracijom.

Pročitajte više