Ljubimci i novogodišnji ukrasi: Na što sve trebate paziti?

Foto: Shutterstock

BILO da imate štene ili starijeg znatiželjnog ljubimca, važno je da budete oprezni i mislite o njegovoj sigurnosti, kada su u pitanju blagdanske dekoracije. Pročitajte nekoliko savjeta, kako bi vaš ljubimac bio siguran tijekom praznika…
 
Prirodne jelke mogu biti posebno opasne za pse. Naime, jelka sadrži ulja koja mogu iritirati usta, ako je pas žvače, i dovesti do prekomjernog lučenja sline i povraćanja. Također, iglice mogu oštetiti želudac i crijevni trakt.
 
Neke prirodne jelke su kemijski tretirane, kako bi duže opstale u vašem domu pa dok je polijevate te kemikalije mogu iscuriti kroz vodu u podnožje stabla. Ova voda je otrovna i jako štetna za zdravlje psa, ako ju popije. Ako se ipak odlučite za ukras iskoristiti pravu jelku, pokrijte bazu stabla plastičnom ili aluminijskom folijom.
 
Razni sprejevi, koji se često koriste na jelkama kao imitacija snijega, također mogu biti štetni za vašeg ljubimca. Zato je najsigurnije na donje grane ne stavljati lomljive ili jestive ukrase. Pas može na taj način vrlo lako oštetiti usnu šupljinu, pokušavajući sažvakati ukrase, a samim tim može ozbiljno oštetiti želudac. Također, lampice i druge električne ukrase treba postaviti visoko, van dosega psa, kako se ne bi povrijedio.
 
Ukrasne svjetlucave trake izgledaju lijepo na svakoj jelci, ali nažalost, možda su i najopasnije za sigurnost vašeg psa. Ako ljubimac proguta samo nekoliko komadića, može doći do crijevne opstrukcije. Ti isti problemi mogu nastati uslijed gutanja bilo kakvih tankih ukrasa u obliku traka pa ih je najsigurnije izbjegavati.
 
Ako imate veliku jelku, provjerite da li je čvrsto povezana s temeljem, kako je ljubimac ne bi oborio.

 

Pročitajte više