Mačke vole pse? Neke pasmine više od drugih

Foto: Shutterstock

"VOLE se kao pas i mačka" izraz je koji nerijetko koristimo kada želimo dočarati kako se dvoje ljudi ne podnose. Izraz je nastao s razlogom jer je svima poznato da se te dvije vrste generalno zaista ne ljube.

Međutim, što ako vam pas i mačka trebaju zajedno živjeti u dnevnoj sobi? S prikladnom socijalizacijom, te dvije evolucijski zaraćene vrste mogu voditi harmoničan suživot. Neke su manje pseće vrste sklonije mačkama i suživotu s njima:

1. Njemački patuljasti špic (pomeranac)

Ovo je odan, aktivan i inteligentan psić kojega je lako dresirati. Ako se on i mačka ispočetka i ne slažu, može ga se naučiti da prema svome životinjskom sustanaru osjeća poštovanje i ne napada ga.

2. Shih Tzu


Mirni su, posvećeni i vrlo prilagodljivi, ali imaju crtu arogancije s kojom vlasnici imaju nešto dodatnoga posla. Međutim, uz nešto truda i dresiranja, može se slagati s mačkom koja, zbog njegove sitne građe, može biti i veća od njega.

3. Čivava



Ovi su veliki psi u malenomu tijelu pouzdani, samostalni i skloni izazovima, ali mogu lako postati mačji prijatelji. Kao i s drugim psima, najbolje je ako se upozna s mačkom dok je još mlad. Ako je pas i stariji, čivava se svejedno može naučiti na mačku. U ovom slučaju pazite i da mačka ne postane lovac zbog vrlo sitne građe ovoga psa.

4. Maltezer


Maltezer je pametan mali pas koji voli ugađati i brzo uči. Nježnoga je karaktera što joj dopušta sklapanje životinjskih prijateljstva.


5. Kavalir King Charles španijel


Ovaj pas jednostavno obožava sjediti nekome u krilu. Brzo uči, poslušan je i mazio bi se sa svakim tko mu priđe. Lako se prilagođava mačkinim željama i nerijetko se zajedno igraju.

Među pasminama koje se još odlično slažu s mačkama su bostonski terijer, kineski kukmasti pas, šetlandski ovčar, japanski chin i bichon frise.

Pročitajte više