I ljubimci se prejedaju kad su pod stresom

Foto: Shutterstock

VAŠ SE ljubimac počeo debljati? Moguće je da jede jer je u emotivnoj krizi, kao što to često rade i ljudi, kažu stručnjaci.

Journal of Veterinary Behavior u posljednjem je broju objavio studiju koja otkriva da su mačke i psi također skloni emocionalnom prejedanju.

Znanstvenici su promatrali prehrambene navike životinja i ljudi. Zaključeno je da i životinje koje jedu, a nisu gladne, vjerojatno jedu kako bi se utješile jer su pod stresom ili u depresiji.

Iako je pokazano da je čak 25 posto domaćih mačaka i oko 45 posto pasa pretilo, znanstvenici tvrde da vi stavljanje ljubimaca na dijetu moglo pogoršati situaciju.

"Postoji mnoštvo dokaza kod ljudi i glodavaca da je emocionalno prejedanje vrlo čest uzrok pretilosti pa se može zaključiti da se isto događa i ljubimcima", objasnio je dr. Franklin McMillan iz Best Friends Animal Societyja za Daily Telegraph.

"Ako je stvarno tako, onda uobičajeni pristup u kojemu im jednostavno smanjujemo hranu nije dobar, već je potencijalno štetan", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara