Mogu li i ljubimci pasti u depresiju?

Foto: Shutterstock

KAKO su naši psi i mačke tijekom godina migrirali iz dvorišta sve do našeg kreveta, briga koju im poklanjamo i osobine koje im pridajemo nerijetko su više ljudske, a manje životinjske prirode.

Kada bi vlasnici govorili da su im pas i mačka "depresivni", obično se mislilo da su bezvoljni, tj. da s njima nešto nije u redu u fizičkom smislu, zbog čega su izgubili volju za igrom, jelom ili nekim uobičajenim aktivnostima. Sada se širi uvjerenje da ljubimci mogu patiti od prave depresije.

Dr. Martin Becker, veterinar i kolumnist Huffington Posta, vjeruje da i ljubimci mogu patiti od depresije, posebice ako znamo da njezin uzrok može biti i kemijska neravnoteža u mozgu, tj. preniska razina serotonina. Međutim, uzrok životinjske depresije ne mora biti kemijski disbalans, već i stres i neka velika promjena s kojom se ljubimac teško nosi. Poznato je da mačkama ponekad vrlo teško pada promjena okruženja, npr. selidba, novi ljubimac ili član obitelji, ali i smrt ili odlazak osobe za koju je vezana. Ovdje se ne radi o tome da životinjama neutemeljeno pridajemo ljudska svojstva, već o osjećajima gubitka i stresa koje zaista osjećaju.

O depresiji svojih ljubimaca mogu posvjedočiti brojni vlasnici, ali znanstvenih dokaza još nema. Znamo da životinje ljudima pomažu u prevladavaju teških životnih situacija, pa i mentalnih bolesti, pa se pobrinimo da budemo uz njih kada i oni imaju problem o kojima, za razliku od nas, ne mogu ništa ispričati. Ako će se u kućanstvu dogoditi neka promjena, pokušajmo ljubimca što bolje na nju pripremiti, a ako za duže letargično ponašanje ne znate uzrok, posjetite veterinara.

Pročitajte više