Nasljedne bolesti kod bengalskih mačaka

Foto: Shutterstock

MNOGE životinje obole od nasljednih bolesti koje se, kao posljedica loših gena, prenose s generacije na generaciju. Tome su puno više sklone životinje s pedigreom, koje su kod uzgoja međusobno parene kako bi se stvorila nova vrsta s točno određenim karakteristikama. Posljedice takvog ponašanja vidljive su  na zdravlju životinja. Nekad su poremećaji uočljivi odmah po rođenju, a nekada prođe dosta vremena prije nego li se manifestiraju i uoče. Bengalske mačke su jedne od čistokrvnih vrsta koje imaju problem s nasljednim bolestima. Donosimo vam neke od najčešćih bolesti. 


Katarkta ili mrena u oku
 
Mrena je poremećaj koji zahvaća leću oka. Leća postaje zamućena, što uzrokuje zamagljen vid.Ako mrena vodi prema gubitku vida, jedino rješenje je kirurška sanacija. 
 
Progresivna atrofija mrežnice
 
Ova nasljedna bolest započinje tako što se prvo javlja slabljenje vida i noćna sljepoća, ali kako bolest napreduje mačke potpuno gube vid. Najčešće se javlja u ranoj mladosti ili ranim odraslim godinama .
 
Hipertrofična kardiomiopatija
 
Ovo je najčešća bolest srca kod mačaka. Radi se o zadebljanju stijenke srčanog mišića što uzrokuje da srce prima manje krvi. Može se javiti u ranoj dobi, a za posljedicu može imati zatajenje srca.
 
Distalna neuropatija
 
Ovo je poremećaj od kojeg oboli 9 % bengalskih mačaka u dobi od godine dana. Prvi simptomi su slabost, zatvor i sporo zacjeljivanje rana. Bolest prvo zahvaća mišiće nogu, a na kraju nastupa potpuna paraliza. Za ovo oboljenje nema lijeka i prognoze su loše. 

Alopecija
 
Poremećaj opadanja dlake kao posljedica pretjeranog "uređivanja" kod mačke. Ako se ne kontrolira, može prerasti u opsesivno kompulzivni poremećaj. Sve mačke lizanjem uređuju krzno i to ih smiruje.Kada mačka to radi pretjerano, na nekim mjestima se potpun o gube komadi krzna. Najčešće je to na unutarnjoj strani bedara, na trbuhu i preponama. Posavjetujte se s veterinarom oko uzroka i načina liječenja. 
 
Entropija
 
Entropija je očna bolest kod koje dolazi do uvrtanja kapaka. Najčešće se javlja na donjem kapku i potrebno je smjesta reagirati, jer je ovakvo stanje poprilično bolno za mačku. Ako se ne liječi može uzrokovati sljepoću. Simptomi su pretjerano treptanje, izlučivanje sluzi iz oka, škiljenje, natečeni kapci i averzija prema svjetlu. Rješenje za ovu bolest je kirurški zahvat.

"Bengalski nos"
 
Na mačjem nosu se može stvoriti ulceracija koja ne mora uvijek biti nasljedna. Može se javiti kao posljedica alergije ili loše prehrane. Potrebno je mačku odmah odvesti veterinaru kako bi se započelo s liječenjem. 

Pročitajte više