Naučite mačku da se odazove na vaš poziv

Foto: Shutterstock

I MAČKE se mogu naučiti da se odazivaju na svoje ime.

Najbolje vrijeme za započeti trening je dok je mačka još uvijek mala. No, istrenirati se može se i odrasla mačka, samo ćete za to morati biti uporniji i strpljiviji.
 
Korak 1: Pronađite ono što ju motivira
 
Prema Američkom društvu za sprječavanje okrutnosti prema životinjama, hrana je uvijek veliki motivator. No, hrana koju želite iskoristiti za privlačenje vaše ljubimice, trebala bi biti ukusnija od tipičnih komada suhe ili mokre hrane za mačke. Rađe izaberite komadiće tune ili piletine. Imajte na umu da možete koristiti više od jedne vrste poslastica, kako bi stvari bile još zanimljivije za vašeg ljubimca, ali ih koristite isključivo u ovu svrhu.
 
Korak 2: Poziv ili signal
 
Odaberite riječi koje ćete uvijek koristiti da pozovete mačku. Nemojte da te riječi uključuju njezino ime, jer ćete se njime koristiti i u raznim drugim situacijama. Najbolje je izabrati nešto poput "dođi ovdje" ili druge slične riječi, koje inače koristite. Možete razmisliti i o nekom zvuku, kao što je npr. zvižduk.

Korak 3: Započnite trening
 
1. Kad je mačka na maloj udaljenosti od vas, zamolite je da "dođe ovdje" ili koristite neki drugi odabrani signal, a zatim joj pokažite poslasticu. Ako vam ona ne želi jesti iz ruke, spustite poslasticu na pod i dopustite joj da ju pojede.
 
2. Napravite korak unazad i zatim ponovite poziv i ponudite joj drugu poslasticu. Učinite to nekoliko puta, svaki put sa većom udaljenosti, kako bi vaša mačka počela povezivati poziv sa dobivanjem nagrade. Učinite to najmanje 4 puta tijekom jednog treninga.
 
3. Nakon treninga, dajte joj ostatak poslastica.
 
Korak 4: Veće udaljenosti
 
Nakon što vam je mačka počela dolaziti, kada ste u blizini, vrijeme je da povećate tu udaljenost među vama. Krenite s nekoliko koraka udaljenosti, a zatim s drugog kraja prostorije u kojoj se nalazite. Nakon što dođe i tamo, otiđite u drugu sobu te ju zazovite. Kad i to svlada, pokušajte ju zazvati iz bilo kojeg drugog mjesta u stanu/kući te ju obavezno nagradite kada dođe.

Savjeti za što učinkovitiji trening
 
1. Pazite da joj ne dosade poslastice. Ako vidite da vaša mačka više ne reagira na vaš poziv, zamijenite poslasticu nekom novom.
 
2. Ograničite trening na 5-10 minuta.
 
3. Ako se vaša mačka ne želi odazvati na veću udaljenost, vratiti se na prethodnu te radite još malo od tamo, kako bi pojačali trening.
 
4. U početku uvijek koristite poslasticu, jer teško da će se ijedna mačka odazvati samo na poziv. Tek nakon što se odazove svaki put, možete ju početi nagrađivati maženjem i slično.
 
5. Uvijek završite trening s pozitivnim odgovorom vašeg ljubimca.
 
6. Nemojte postati frustrirani, ako vas ona ignorira. Držite vaše raspoloženje veselim i ohrabrujućim, kako biste dobili pozitivan odgovor od svog ljubimca.

Pročitajte više