Odvratne stvari koje psi rade, ali ih svejedno volimo

PREKRASNO iskustvo koje nam psi pružaju definitivno nam je važnije od malih odvratnih stvari koje rade. Međutim, koliko god ih voljeli, neke njihove navike kod nas vlasnika ne prestaju izazivati čuđenje. Evo najodvratnijih stvari:

1. Jedu izmet

Neki psi jedu vlastiti izmet, a neki drugih pasa i životinja. Stručnjaci kažu da psi to rade kada im nedostaje nekih nutrijenata, ali tvrde i da se radi o poremećaju u ponašanju koje treba ispravljati. Koji god razlog imali za takvo ponašanje, on ga ne čini manje odvratnim.

2. Ližu genitalije

Lizanjem se psi čiste, a to se odnosi i na genitalije. Međutim, ako je lizanje određenog dijela tijela vrlo intenzivno, moguće je da se radi o zdravstvenom ili ponašajnom problemu kojim se trebate pozabaviti.

3. Sline


Psi sline iz niza razloga, neke pasmine više od drugih. Ljudi koji imaju psa koji mnogo slini obično su se na to naviknuli pa slinjenje više ni ne smatraju odvratnim, ali pronalazak sline na omiljenoj odjeći, papučama ili fotelji nikoga neće usrećiti.

4. Piju vodu iz zahoda

Zašto psi obožavaju piti vodu iz zahoda? Zar je ondje finija? Stručnjaci kažu da je, zato što je porculanska posuda čini hladnijom. Međutim, to je ponašanje koje trebate sprječavati zbog bakterija koje se ondje nalaze te, što je još opasnije, sredstava za čišćenje koja se koriste za održavanje WC školjke.

5. Valjaju se u smrdljivim predmetima

Iz nekoga razloga, psi pronalaze najsmrdljivije smeće ili još gore stvari, poput izmeta i raspadajućeg leša neke životinje, te su njima valjaju. Više je teorija zašto to rade, od toga da ne vole mirisati čisto, da žele prikriti vlastiti miris do toga da vam tako jednostavno žele poručiti gdje su bili.

6. Jedu vlastitu povraćotinu

Neki psi jedu vlastitu, a neki tuđu povraćotinu. Točan uzrok te navike nije poznat, ali stručnjaci pretpostavljaju da seže tisuće godina unatrag kada su psi živjeli slobodno u čoporima te jeli svoju povraćotinu kako predatori ili drugi članovi čopora ne bi znali da su bolesni.

7. Njuškaju stražnjice drugih pasa

Njuškanje stražnjice vrlo je korisna pseća navika. Brzo njuškanje stražnjice drugoga psa psu daje mnogo informacije, od njegovog raspoloženja i zdravstvenog stanja do hrane koju je nedavno jeo.

Pročitajte više