Istraživanje: Vaš pas ne želi samo dobiti poslasticu, on je želi zaraditi

Foto: Shutterstock

VAŠ pas ne želi da mu samo date poslasticu, on se za nju želi potruditi i zaraditi je, otkriveno je u švedskom istraživanju kojemu je cilj bilo otkriti vole li psi više poslastice koje im se slobodno daju ili one za koje moraju nešto učiniti.

12 biglova podijeljeno je u parove od koji je jedan dio para treniran da upravlja trima od šest dijelova opreme, a njegov je partner treniran da obavlja radnju s druga tri dijela. Tijekom eksperimenta oba su psa služila kao eksperimentalni, ali i kontrolni subjekt.

Kada je bigl bio u ulozi eksperimentalnog psa, morao je točno manipulirati opremom kako bi otvorio vrata iza kojih se nalazila jedna od tri nagrade – hrana, čovjek koji će ga pomaziti ili drugi pas.

Kada je bio u ulozi kontrolnog psa, vrata su se automatski otvarala nakon vremena koje je bilo potrebno njegovom partneru da riješi zadatak. Istražitelji su, promatrajući mahanje repom i generalnu uzbuđenost pasa, zaključili da su psi koji su riješili zagonetku bili sretniji nagradom.

"Prilike za rješavanje problema, donošenje odluka i vježba kognitivnih vještina važni su za životinjsko emocionalno iskustvo i, na kraju, njezinu dobrobit", zaključuje se u istraživanju objavljenom u Companion Animal Psychology.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara