Parlament BiH odlučuje o sudbini pasa na ulicama

Foto: Shutterstock

USTAVOTVORNA komisija Predstavničkog doma skupštine BiH odbila je usvojiti amandman kojim bi se izbjegla eutanazija u izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Amandmani bi poništili odredbu da se psi nakon 15 dana boravka u azilu eutanaziraju, koju je predložila zastupnica Nermina Zaimović-Uzunović, a koja je usvojena nakon prvog čitanja, javlja Životinje.rs.

Ulicama šetaju nervozni čopori pasa, pa je u javnosti stvorena atmosfera da svatko tko je protiv dopune zakona koji podrazumijeva eutanaziju, ujedno i odobrava gorući problem pasa u gradu.

Organizacije Stop ugrizu i Dog Trust slažu se da se psi moraju ukloniti s ulica, ali se ne slažu oko metoda kojima to treba postignuti. U udruženju Stop ugrizu zalažu se za eutanaziju pasa jer su "čopori pasa agresivni, napadaju i grizu bez povoda".

Aktivisti udruženja Dog Trust kažu da je eutanazija skupa, čak tri do pet puta skuplja od sterilizacije.

"Rješenje problema DA, ubijanje pasa NE!"

"Rješenje problema DA, ubijanje pasa NE!" slogan je kampanje koju je pokrenulo udruženje Dog Trust, a u kome sudjeluje veliki broj istaknutih javnih ličnosti Bosne i Hercegovine. Aktivisti spomenutog udruženja organizirali su i besplatnu sterilizaciju koja će trajati do 30. studenoga.

Čak i da se osiguraju smještajni kapaciteti i da sve karike sustava počnu funkcionirati, problem napuštenih pasa bit će u procesu rješavanja sljedećih nekoliko godina. Zato je važno razumjeti uzrok problema, a ne samo rješavati njegove posljedice.

Kontrola i promocija odgovornog vlasništva, obilježavanje životinja, kao i sterilizacija umanjit će problem u nastajanju, a samim tim olakšati njegovo rješavanje.

Pred parlamentom BiH će se 20. studenoga ponovno održati čitanje prijedloga izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nakon čega će biti konačno odlučena sudbina napuštenih pasa.

Pročitajte više