Pitajte stručnjaka: "Moj pas baš ne voli hranu pa ga ne mogu naučiti naredbe"

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas ju je za pomoć zamolio vlasnik shih tzua koji ima problema s hranjenjem i nema preveliki apetit. Ne voli čak ni poslastice pa vlasnik kujice ima poteškoće s podučavanjem psa osnovnim naredbama. 

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Kujica koja ne voli jesti

Imam 1,5 godina staru kujicu shih tzua koja jede samo kad joj odgovara. Isprobao sam sve moguće proizvođače hrane za pse i, kao i s prošlim psom, posluživao joj hranu u određeno vrijeme. Kako bi ona tu hranu samo ponjušila i okrenula se kada bih joj je poslužio, počeo sam joj ostavljati hranu u zdjelici cijeli dan. Tijekom cijelog dana je, malo pomalo, pojede. Slično je i sa psećim kolačićima, koje sam također sve isprobao. Ovo posljednje je rezultiralo time da je nikada nisam uspio naučiti ni osnovne naredbe jer je ne mogu nagraditi. Učim je neku novu zapovijed i želim joj dati keks, a ona ga ne želi i imam osjećaj da tako nikada nije shvatila sustav nagrađivanja.

Griješim li u nečemu ili moj pas jednostavno ne voli jesti?

Hvala lijepo,


M.Š.

Poštovani,

Izbalansirana i redovita prehrana je neophodna za dobro zdravlje psa. Neke pasmine pasa, poput labradora i biglova, žive da bi jele, dok drugima hrana nije najvažnija stvar u životu nego daju prednost drugim životnim aktivnostima. Neki su psi izbirljivi zato što im se ne sviđa okus ponuđene hrane, oblik hrane (suha ili konzervirana), ne odgovara im vrijeme hranjenja ili dobiju hranu sa stola što im uvelike može smanjiti volju za psećom hranom.


Prije nego što pristupite rješavanju problema s hranjenjem trebalo bi kod veterinara napraviti pregled da utvrdite da je vaša kujica zdrava jer smanjena želja za hranom može biti simptom bolesti u ustima, probavnom traktu, endokrinih bolesti ili znak boli.

"Nagrada ne mora biti samo poslastica, to mogu biti i lijepa riječ, maženje ili igračka"

Kada ste sigurni da je Vaša kujica potpuno zdrava, omogućite joj mirno, tiho mjesto gdje će jesti. Nekad vanjski faktori kao što je buka mogu utjecati na apetit. Možete joj probati postepeno promijeniti okus hrane ili naći oblik hrane koji joj više odgovara. Ako je želite hraniti suhom hranom, možete tu hranu namočiti toplom vodom da bolje osjeti miris i da joj bude mekša i finija. Kada nađete što joj najviše odgovara, ostanite samo pri tome. Nemojte joj davati ništa osim njezine hrane jer joj sve što dobije sa strane može "pokvariti" apetit. Duže šetnje i igra bi joj isto tako mogli pomoći da ogladni. Što se tiče vremena hranjenja, probajte joj ponuditi isti mali obrok nekoliko puta na dan. Ako ga ne pojede, vjerojatno nije gladna i možete zdjelicu maknuti i ponuditi joj par sati kasnije. S vremenom će shvatiti da ste vi taj koji kontrolira vrijeme hranjenja i da mora pojesti hranu tada kad joj je ponuđena.


Što se tiče učenja osnovnih naredbi, probajte naći sustav nagrađivanja koji njoj odgovara. Nagrada ne mora biti nužno poslastica. Lijepa riječ, maženje ili igračka Vam može biti pozitivna motivacija za trening i učenje.

Lijep pozdrav,
Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više