Pitajte stručnjaka: Kako rashladiti kunića ljeti i prepoznati znakove toplinskog udara?

Pitajte stručnjaka: Kako rashladiti kunića ljeti i prepoznati znakove toplinskog udara?

Ilustracija: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas savjetuje vlasnicu kunića o tome kako se brinuti za ljubimca tijekom vrućih ljetnih mjeseci koji nam dolaze.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Kako rashladiti kunića i prepoznati znakove toplinskog udara?

Imam kunića starog šest mjeseci. Pročitala sam da im smeta vrućina i da mogu doživjeti toplinski udar, ali problem je što živim u stanu bez klime gdje ljeti, usprkos ventilatoru, zna biti poprilično vruće. Kako da se pripremim za nadolazeće ljeto i omogućim kuniću adekvatne uvjete?

F.V.

Poštovana,

Istina je, kunići su životinje koje lakše podnose niže temperature okoliša. Porastom temperature u ljetnim mjesecima raste i mogućnost toplinskog udara, pogotovo kod kunića s gustom i dugom dlakom, kunića s viškom tjelesne mase, izrazito mladih i jako starih kunića. Temperatura okoliša, vlažnost zraka i nedostatak ventilacije u prostoru su faktori koji utječu na nastanak toplinskog udara, a simptomi pregrijavanja su: teško i ubrzano disanje, dahtanje, crvenilo ušiju, letargija, slinjenje, slabost, konvulzije. Rano prepoznavanje bilo kojeg od ovih simptoma i na vrijeme pružena pomoć od velike su važnosti i mogu spriječiti eventualne kobne posljedice.

Prva pomoć kod toplinskog udara je da kunića smjestite u prostor koji nije direktno izložen sunčevoj svjetlosti, navlažite mu uške mlakom vodom, osigurate mu dovoljno hladne pitke vode i odmah kontaktirate veterinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako spriječiti da dođe do pregrijavanja?

Osigurajte vašem kuniću prostor koji nije direktno izložen sunčevoj svjetlosti, osigurajte cirkulaciju zraka u prostoru, može i ventilatorom, ali pazite da nije na propuhu. Keramičke pločice na koje može leći mogu mu osigurati hlađenje. Također, možete po stanu smjestiti boce sa smrznutom vodom uz koje se kunić može ispružiti i dodatno ohladiti.

Uši kuniću služe za reguliranje temperature te mu možete s vremena na vrijeme lagano navlažiti uške vodenim sprejom. Da izbjegnete dehidraciju osigurajte mu stalan pristup svježoj pitkoj hladnoj vodi i prehranu s mnogo povrća.

Lijep pozdrav i ugodno ljeto,
Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara