Pitajte stručnjaka: Pas ima iznenadne ispade agresije prema drugim psima

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas pomaže vlasnici čija je mješanka tornjaka počela imati iznenade ispade agresivnosti prema drugim psima.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Mješanka tornjaka koja iznenada postaje agresivna prema drugim psima

Molila bih vas za savjet i pomoć. Udomila sam iz azila mladu kujicu staru tri mjeseca. Tek po odlasku veterinaru saznala sam da je mješanka tornjaka, a ne, kako su mi u azilu rekli, ptičara. Kujica je bila izuzetno umiljata, vesela, bez trauma i druželjubiva sa svim psima, a ljude obožava. Sada je stara 10 mjeseci, sterilizirana je, s ljudima i dalje izuzetno blaga i druželjubiva, ali zadnjih mjesec dana počela je agresivno reagirati na neke pse, pa čak i na pse s kojima se donedavno igrala.

Shvatila sam da je agresivna kada ima lopticu i tada ne da nikome blizu, reži i napadne svakog psa koji joj se približi pa sam prestala vani igranje s lopticom dok su drugi psi na livadi, ali u zadnje vrijeme ona na livadi na kojoj se do sada igrala, agresivno, režeći i napadom reagira na neke pse koje zna i s kojima se mjesecima igrala.

U šetnji ponekad bez razloga režeći krene na psa koji samo prolazi pored nje. Nije agresivna prema svim nepoznatim psima, voli se igrati i onog psa kojeg odabere za igru, s njim je izuzetno nježna i pažljiva, iako je nepoznat pas. Takvo njezino ponašanje me zabrinjava jer nikada ne znam kako će reagirati na nekog psa, jer reagira nenadano i bez razloga i upozorenja.


A opet nekim psima dozvoljava da je izvrnu na leđa i prime za vrat, ne reagira agresivno na to, nastavi se igrati s njima. Nema straha ni od jednog psa, tako da je napala i mladu stafordicu s kojom se već igrala, pit-bullicu, pa i krenula napasti odraslog tornjaka. Bojim se da da ne ozlijedi nekog psa ili da nju ne ozlijedi neki kojeg ide napasti jer je ona još štene i željela bih na vrijeme nekako ispraviti to njezino ponašanje. Bit ću zahvalna na svakom savjetu.

Anonimnima čitateljica

Hijerarhija čopora

Poštovana,

stručnjaci za ponašanje životinja se još uvijek ne mogu složiti javlja li se socijalna agresija radi straha i anksioznosti ili radi želje za dominacijom u čoporu. Životinje koje žive u grupama formiraju hijerarhijsku ljestvicu da bi izbjegli konflikte između članova grupe. Kao i kod vukova, psima je urođeno formiranje hijerarhije u grupi. Pas s višim statusom prvi dobiva hranu, pažnju, igračku. Želja za dominacijom i zauzimanjem boljeg statusa ili želja za očuvanjem višeg statusa u grupi može rezultirati agresivnim ponašanjem prema drugim psima. Takva socijalna agresija je, doduše, češća kod muških pasa, razvija se u dobi od jedne do tri godine i prije će biti usmjerena prema jedinkama istog spola.

1. korak: Učenje naredbi uz nagrade


Kažnjavanje agresivnog ponašanja je stara metoda odgoja pasa koja se, na sreću, sve više napušta. Kažnjavanje može prekinuti napad, ali neće riješiti problem agresivnosti, dapače, pas može naučiti da prisutnost drugih pasa donosi kaznu. Također, pas koji je kažnjavan doživljava stres koji mu još više otežava da se smiri, a može se i okomiti na osobu koja ga kažnjava.
Noviji načini modifikacije agresivnog ponašanja se baziraju na učenju pasa da se dobro ponašanje nagrađuje i da nagradu mora zaraditi poslušnošću. Cilj je naučiti psa da sve pozitivno u životu - hrana, poslastice, igračka, šetnja, pažnja i maženje - dolazi od vlasnika.

Prvi korak u mijenjanju ponašanja psa bi bio da se svako ponašanje koje ne uključuje agresivnost nagradi. Ako ne možete predvidjeti kako će se vaša kujica ponašati u grupi pasa, najbolje je da trening započnete nasamo, naučite je par osnovnih komandi kao što su "sjedni", "dođi" i "stani" uz pozitivnu motivaciju pohvalom, maženjem i poslasticom. S vremenom će naučiti da svaka poslušnost donosi nagradu.

2. korak: Sprječavanje agresivnih ispada pomoću preusmjeravanja pažnje na naredbu, Vas i nagradu


Kada se nađete u prisutnosti drugog psa, naredbama koje je naučila možete preusmjeriti njezinu pažnju s njega na Vas i nagradu. Također, davanje nagrada i hvaljenje u prisutnosti drugih pasa, bili oni daleko ili blizu vas, može naučiti Vašu kujicu povezati prisutnost drugog psa s pozitivnim stvarima.

"Jolly routine": Vaša vesela reakcija na uznemirenost psa

Svojim raspoloženjem možete isto tako utjecati na raspoloženje psa. Metoda se zove "Jolly routine", a provodi se tako da kada vidite da vaša kujica postane uzrujana, Vi se, umjesto da se uplašite ili uznemirite očekujući što će se sljedeće dogoditi, počnete veseliti i koristiti riječi za koje znate da kod vašeg psa izazivaju pozitivne emocije. Davanje nagrade u tome trenutku može biti od velike pomoći.

Uzmite u obzir da modifikacija ponašanja psa zahtjeva mnogo vremena, strpljenja i rada, a ponekad i stručno vodstvo. Razmislite o upisivanju u školu ili razgovoru sa stručnjakom za ponašanje pasa koji vam može pomoći da što prije postignete željene rezultate.


Lijep pozdrav,
Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više