Ponašanja kojima svog ljubimca činite nesretnim

Foto: Shutterstock

OBOŽAVATE svog ljubimca i mi to znamo. No, možda neke od ovih pogrešaka radite nenamjerno, a one itekako mogu učiniti vašeg ljubimca nesretnim.

1. Vježbanje
 
Psi trebaju izlaziti van, a to ne znači samo izlazak u dvorište. Sprječavanje psa da dobije adekvatnu tjelovježbu, štetno je za njegovo fizičko, ali i psihičko  zdravlje. Vodite ga svakodnevno u malo dužu šetnju ili na igranje na obližnju livadu, jer je to sasvim dovoljna količina svakodnevne vježbe, a i tako ćete se još više povezati. Vaš pas želi provesti vrijeme s vama, a ne samo njuškajući po dvorištu.
 
2. Uzimanje hrane ili igračaka
 
Svi smo vidjeli ili možda čak ponekad to i napravili, a govorimo o uzimanju zdjele s hranom tijekom hranjenja ili igračaka tijekom igranja. To nastaje kada ljudi žele pokazati svom psu da ih on treba poštovati. No, to je velika pogreška koju radite. On tako ne razumije zašto to radite te može zapravo postati agresivan, jer vas on tada vidi kao nasilnika, koju mi uzima stvari koje on želi. Zato se držite one stare - budite podalje od psa dokj jede i sjetite se kako bi vi reagirali da vam netko tako nešto radi samo zato što može.
 
3. Previše izbivanja od kuće
 
Većinu vlasnika posao drži podalje od kuće na dnevnoj bazi. No, ako psa ostavljate samog i više od tih 8 sati dnevno, radite i vikendima ili puno putujete uz to, možda bi trebali razmisliti možete li se uopće brinuti o svom ljubimcu. Psi su društvene životinje i moraju provoditi dovoljno vremena sa svojim vlasnicima. To nužno ne morate uvijek biti vi, već i neki poznati mu član obitelji. No, socijalizacija je jako bitna, a ako je nema, psi postaju tužni pa čak i destruktivni. 
 
4. Stalno vikanje
 
Zamislite kako bi bilo vama da dođete u novi ured, a vaš šef stalno viče na vas, u nadi da ćete tako bolje naučiti sve što trebate. Vrlo brzo bi zamrzili taj posao, a jednako je tako i sa psima. On će također biti pod stresom, jer ne zna zašto ste vi živčani i zašto vičete. Upravo zato, naučite ga pravilima uz kombinaciju pohvala i budite strpljivi. Naučit ćete ga s vremenom kako se treba ponašati.

Pročitajte više