Posebna briga za mačke u poodmakloj dobi: Što im sve treba?

Foto: Shutterstock

PRVI znakovi mačje starosti pojavljuju se otprilike u desetoj godini života i očituje se na krznu i očima.

Krzno postaje sve rjeđe, a oči se zamućuju, iako to kod mačaka uglavnom ne znači da će uskoro izgubiti vid. Mačke starije dobi često lošije vide i čuju pa se nemojte čuditi ako ne reagira otprve na vaš poziv.

Promjene se vide i na zubima koji počinju dobivati žute naslage, kvariti se i prorjeđivati. Mačke u poodmakloj dobi piju nešto više vode, manje su živahne i manje se kreću, a ponekad su i loše raspoložene jer ih muče klasične staračke boljke poput bolova u zglobovima.

Prehrana s manje masnoća

Starije mačke trebaju jesti nešto lakšu i manje masnu hranu jer preteška smeta radu njihovog probavnog sustava. Također je češće četkajte jer mačke, tijekom samostalnog čišćenja lizanjem, progutaju mnogo dlaka koje u starijoj dobi mogu lako izazvati zatvor.

Bilo bi dobro češće ih odvesti veterinaru na pregled, i to na analizu mokraće i krvi, kako bi se ustanovila eventualna stanja koja se lako mogu riješiti manjim promjenama u načinu života i prehrani. Ako se ne želite zamarati pripremom drugačije hrane, u pet centrima postoji posebna hrana za starije mačke i mačke koje pate od određenih tegoba.

Pročitajte više