Poslušna mačka: naučite mačku da sjedne

Foto: Shutterstock

VEĆINA ljudi misli kako se mačke ne mogu dresirati, jer ne reagiraju na klasične metode koje se koriste za dresuru pasa. Ali mačke reagiraju na dresuru! Zapravo, prve studije koje naglašavaju važnost naučenog ponašanja kod životinja rađene su na mačkama. Prvi korak u dresuri mačke je da je razumijete. Mačke nisu društvene životinje kao psi. Psi su pripitomljeni kako bi surađivali s ljudima, dok su mačke pripitomljene kako bi samostalno ubijale štetočine. Zbog toga su mačke neovisne i nisu navikle raditi za nagradu i pažnju čovjeka, kao što su to psi. Osim toga, mačke nije lako motivirati i trebate koristiti poslastice koje mačka stvarno voli i u dresuri mačke trebate biti maštoviti i strpljivi.

 
Dresiranje mačke donosi i određene pogodnosti. Stimulirate mačkin um i tijelo, što je važno za njeno zdravlje, a vrijeme koje ćete provesti zajedno učvrstit će vašu međusobnu povezanost. Mačke se može svašta naučiti, od toga da donose igračke, pa do obavljanja nužde u wc i puštanja vode nakon toga.
 
Prvi korak je da pronađete poslasticu koju vaša mačka obožava. Kada otkrijete što je to čemu vaša mačka ne može odoljeti, slijedite ove jednostavne korake i naučite svoju mačku trikove koje želite. 
 
Za početak naučite je da sjedne. 
 
Budi te sigurni da imate njenu pažnju. Držite nagradu među prstima točno pred mačkinim nosom. Kada počne njuškati poslasticu, polako je pomaknite u luku od nosa do iznad njene glave, između ušiju. Mnoge mačke će slijediti ovaj pokret očima i nosom,a dok se njihova brada bude podizala, stražnjica će se spuštati sve dok ne sjednu. Ne dižite poslasticu naglim pokretom niti visoko u zrak, jer ćete tako mačku naučiti da stoji na stražnjim nogama umjesto da sjedne. 
 
Čim mačkina stražnjica dotakne pod, pohvalite je i dajte joj nagradu. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko puta i svaki put je nagradite kada sjedne. 
 
Neka vježbe budu kratke, svega nekoliko minuta, jer mačke nemaju koncentraciju i brzo će ima dosaditi ako ćete konstantno ponavljati jedno te isto. Umjesto toga, vježbu ponovite nekoliko puta tijekom dana, ali u kratkim intervalima.
 
Dok učite svoju mačku imajte na umu da one loše reagiraju na kažnjavanje. Umjesto da nauči koje ponašanje nije prihvatljivo, mačka će samo naučiti da treba pobjeći od vas. Kažnjavanje uzrokuje stres kod mačke, a to vodi do raznih bihevioralnih problema. 
 
Mačku učite tako da poželjno ponašanje nagradite, a za loše nađete mački atraktivniju zamjenu. Uvjeravanje, a ne kažnjavanje ključ je dresure kod mačaka. Ako strpljivo vježbate i nagrađujete mačku, uskoro će vaša ljubimica sjedati na znak i sretno presti. 

Pročitajte više