Potvrdilo istraživanje: Vaš pas zna kada mu lažete

Foto: Shutterstock

ZATO pazite što pričate pred svojim psom.

Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni naučiti ne vjerovati ljudima koji lažu. Pa idući put kada dođe vrijeme za omraženi posjet veterinaru, a vi pokušate uvjerite svog psa kako ide na dotjerivanje, pripazite - vaš ljubimac to bi vam mogao itekako zamjeriti.
 
"Psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju, nego što smo mislili da imaju. Ona se razvila selektivno u njihovoj dugoj povijesti s ljudima", otkrio je doktor Akiko Takaoka, koji je sa svojim timom i proveo malo istraživanje. U njemu je sudjelovalo 34 pasa, njihovi vlasnici, ali i dva mala kontejnera. U jednom je bila poslastica, drugi je bio prazan.
 
U prvom od 3 eksperimenta, vlasnici su psima morali pokazati onaj koji je sadržavao poslasticu. U drugom vlasnici su psima morali pokazati sadržaj oba spremnika, a zatim pokazati onaj prazni. U završnoj fazi, vlasnici su još jednom trebali istaknuti spremnik s poslasticom, baš kao u prvoj fazi, no ovoga puta psi su oklijevali.
 
Rezultat? Psi su puno manje vjerovali ljudima u fazi tri, nego u fazi jedan. To sugerira da psi mogu raspoznati kada su prevareni i da znaju da ne smiju imati previše povjerenja, odnosno mogu naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila. 
 
Kako bi dodatno testirali teoriju, drugi je pojedinac u tom trenutku donio posudu s poslasticom, a ovaj put psi su skočili na kutiju i pojeli poslastice.
 
Zato pripazite: vaš ljubimac sposoban je donositi zaključke o tome koliko vam može vjerovati te prema tome mijenjati svoje ponašanje.
 

Pročitajte više