Povraćanje kod mačaka: znak bolesti ili normalna pojava?

Foto: Shutterstock

IAKO povraćanje u nekim slučajevima može signalizirati bolest, kod mačaka se često radi o načinu na koji one brinu o svom zdravlju. Kako bi znali prepoznati radi li se o povraćanju kao posljedici bolesti donosimo vam popis nekoliko najčešćih uzroka povraćanja kod mačaka i kako ih riješiti.

Loša probava

Neke mačke pate od loše probave koja izaziva grčenje mišića želuca, što za posljedicu ima povraćanje, a nekad i proljev. Stanje se uglavnom smiruje kroz dan ili dva, bez potrebne intervencije veterinara. Ako je vaša mačka dehidrirala, ako je povraćanje snažno ili traje duže od 48 sati posjetite veterinara.

Osjetljivost

Mnoge mačke pate od osjetljivosti na hranu i često je povraćanje uzrok nepravilne prehrane ili reakcija na neke aditive koji se nalaze u mačjoj hrani. Kako bi pomogli mački potrebno je promijeniti način prehrane dajući joj samo laganu hranu ili hipoalergensku kupljenu kod veterinara, namijenjenu mačkama koje imaju problema s probavljanjem obične mačje hrane.

Nedozvoljena hrana

Mačke su izbirljive kad je hrana u pitanju, ali nekad jednostavno neće moći odoljeti živom plijenu ili nekoj hrani koju su usput pronašle. Odmah ćete znati ako je do toga došlo, jer je sljedeća reakcija povraćanje, nakon čega se mačka odmah osjeća bolje.

Gliste

Sve mačke se čiste od glista i drugih parazita dok su još male. Paraziti u crijevima uzrokuju proljev, malaksalost i povraćanje. Ako znate da vaša maca nije očišćena od parazita ili ako u njenoj stolici primijetite gliste posavjetujte se s veterinarom oko najboljeg sredstva za njihovo suzbijanje.

Trovanje

Ponekad uzrok povraćanja može biti trovanje. Ako vaša mačka povraća krv, ide joj pjena na usta, diše ubrzano i ima grčeve, smjesta je odvedite veterinaru. Ako znate što je uzrok trovanju uzmite uzorak sa sobom, jer ćete tako olakšati veterinaru pronalaženje pravog lijeka.
 
Iskašljavanje dlake

To je nešto s čime se susreće svaki vlasnik mačke. Lagano "kašljanje" uvijek prethodi takvom povraćanju, a dlake su jasno vidljive u sadržaju koji je mačka povratila. Ako se to ponavlja često savjetujte se s veterinarom o tome kako pomoći mački, jer dlaka u probavnom sustavu može uzrokovati zatvor i probleme u probavi. Dobar početak prevencije takvog stanja je redovito četkanje.

Jedenje trave

Jedenje trave gotovo uvijek završi povraćanjem, ali nemate razloga za bigu. Takvo ponašanje normalno je za sve mačke i omogućava im lakšu probavu. Vlasnici mačaka trebaju svojim ljubimci osigurati pristup travi. Za one mačke koje su isključivo u zatvorenome u trgovinama specijaliziranima za kućne ljubimce možete kupiti posebnu travu za mačke koju zasadite kod kuće i tako osigurate da je mačka uvijek ima dovoljno.

Bolest

U nekim slučajevima povraćanje može upućivati na bolest, posebno ako je praćeno drugim simptomima. Kako bi znali prepoznati kada se radi o bolesti, važno je dobro upoznate vašu mačku i njene navike u ponašanju. Tako ćete moći na vrijeme reagirati ako primijetite nešto neobično.
 

Pročitajte više