Trebate li brijati svog psa tijekom toplijih mjeseci?

Foto: Shutterstock

IAKO bi i vaš ljubimac volio imati manje krzna na sebi, dolaskom sve toplijih mjeseci, veterinari imaju drugačije mišljenje.

Veterinari zagovaraju odustajanje od šišanja pasa i mačaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, a razlog je vrlo jednostavan: krzneni kaput zapravo štiti vašeg ljubimca od topline.
 
On je zapravo dizajniran tako da ih hladi tijekom ljeta i utopli tijekom zime, pa njegovo uklanjanje zapravo ometa njihovu sposobnost da reguliraju svoju tjelesnu temperaturu. "Pseći kaput je kao izolacija za vašu kuću. Ona štiti vaš dom zimi od hladnoće, a ljeti od pregrijavanja. Jednako tako radi i pseći kaput", otkriva MNN.
 
Osim što djeluje kao sustav za hlađenje, kaput vašeg ljubimca štiti ga i od opekotina i raka kože. Međutim, čak i sa zdravim kaputićem, životinje i dalje mogu izgorjeti na suncu, posebno one s bijelim ili kaputom svijetlih boja. Da bi ga zaštitili od toga, ograničite vrijeme provedeno na suncu, tijekom jutarnjih i popodnevnih sati te razmotrite upotrebu specifične kreme za sunčanje za njihov nos, uši i trbuh.
 
Povremeno, iz zdravstvenih razloga ili za one životinje koje se uzgajaju da bi imale što deblje kapute, veterinar može preporučiti brijanje, koje bi bilo najbolje napraviti kod stručnjaka, radi sigurnosti vašeg ljubimca.
 
Ako se ipak odlučite za brijanje, budite sigurni da ostavite palac krzna, koje će barem nekako zaštititi vašeg psa ili mačku od opeklina ili ih utopliti tijekom hladnijih ljetnih večeri.
 

Pročitajte više